Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Sekretář ekumenické rady církví se ohradil proti útoku komunisty Filipa na církve

Domácí zpravodajství / kir / ERC / 8. června 2020 12:28
Sekretář ekumenické rady církví se ohradil proti útoku komunisty Filipa na církve

Generální sekretář ERC a duchovní Starokatolické církve Petr Jan Vinš
Autor: FB Petr Jan Vinš / Dominik Novak / Člověk a Víra

Praha - Předseda komunistické strany Vojtěch Filip se v rozhovoru pro Deník N přirovnal ke Gándhímu a také prohlásil: "Mrzí nás, že církev v době koronavirové krize nebyla na straně těch, kteří by byli ochotni se jakkoliv podílet na řešení krize domácností." A dodal: "Jestliže se církev takto chová, najdeme jiný způsob, jak ji více zapojit do procesu sounáležitosti se státem a s občany." Proti tomu se ohradil Petr Jan Vinš generální sekretář Ekumenické rady církví.

"Jednoznačně odmítám tuto zcela nepodloženou rétoriku. Církve se prostřednictvím svých charitativních organizací i skrze nasazením množství dobrovolníků, nemocničních kaplanů a dalších duchovních i laiků podle svých možností na pomoci postiženým koronavirovou epidemií podílely a stále podílejí.

Je obtížné - i v kontextu historické zkušenosti, kterou církve s komunistickou stranou mají - výrok pana předsedy o "nalezení způsobu zapojení do sounáležitosti" vnímat nějak jinak, než jako opětovné vyjádření konfiskačních choutek vůči církvím, které naposledy vypluly na povrch při nedávném neústavním pokusu o retroaktivní snížení majetkového narovnání se státem, maskované za zdanění.

Byl bych rád, kdyby současná krize byla i na politické scéně spíše příležitostí k opravdové sounáležitosti, ne k populistickým útokům proti těm, kdo v krizi doopravdy pomáhají", uvedl Vinš na facebookovém profilu ERC.



Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)