Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež odstavil polského biskupa podezřelého z krytí pedofilie

Ze světa / kir / ČTK / 26. června 2020 9:12
Papež odstavil polského biskupa podezřelého z krytí pedofilie

Ilustrační foto: polská vlajka
Autor: Pexels.com

Vatikán/Varšava - Papež František jmenoval nového správce jedné diecéze v Polsku, kde místní biskup čelí obviněním, že chránil kněze, o kterém věděl, že sexuálně zneužívá děti. Oznámila to agentura Reuters s připomínkou, že rozhodnutí přichází více než měsíc poté, co se vedení polské katolické církve rozhodlo předat případ biskupa Edwarda Janiaka Vatikánu k rozsouzení.

Papež rozhodl, že Janiakovu diecézi bude spravovat lodžský arcibiskup Grzegorz Ryś. Toto pověření je dočasné. Janiak zůstává biskupem v středopolském městě Kalisz, kde diecézi řídil osm let. Reuters dodal, že se mu zatím nepodařilo získat Janiakovo vyjádření.

Janiak byl podle polských médií donedávna téměř neznámým prelátem, než jej minulý měsíc "proslavil" internetový film bratří Tomasze a Marka Sekielských s názvem Zabawa w chowanego (Hra na schovávanou). Ve snímku, který mezitím zaznamenal více než sedm milionů zhlédnutí na YouTube, poprvé zazněla obvinění, že biskup po tři léta chránil faráře zneužívajícího děti.

K biskupově kompromitaci podle listu Gazeta Wyborcza přispělo, že po těchto odhaleních se hodnostář nijak nekál, ignoroval výzvy k odstoupení a tvrdil, že se stal obětí mediální štvanice. Na rozhodnutí episkopátu předat jeho případ do Vatikánu k vyšetření zareagoval útokem na arcibiskupa Wojciecha Polaka, prvního muže polské církve. Biskup má podle deníku také problém s alkoholem: na počátku června se tak opil, že jej sanitka musela odvézt do nemocnice. Tam mu naměřili v krvi 3,44 promile.

Papežovo rozhodnutí podle publicisty Tomasze Terlikowského představuje signál polské církvi, že František nesouhlasí s utajováním sexuálních zločinů. "Biskup nestojí nad církevními, ani morálními normami," napsal.

Polskem už loni otřásl první dokument bratrů Sekielských o zneužívání v místní katolické církvi. Snímek s názvem Tylko nie mów nikomu (Hlavně to nikomu neříkej) má od loňského května na YouTube bezmála 24 milionů zhlédnutí. Na příští rok Tomasz a Marek Sekielští plánují film o papeži Janu Pavlu II., od jehož narození v polských Wadowicích letos v květnu uplynulo 100 let.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)