Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Finanční situace pražské diecéze není optimální, Duka vyzval k podpoře arcibiskupského penzionu

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK/Vlastní zpráva / 29. června 2020 21:50
Finanční situace pražské diecéze není optimální, Duka vyzval k podpoře arcibiskupského penzionu

Kardinál Dominik Duka
Autor: AP

Praha - Ekonomická situace pražské arcidiecéze není podle pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duky optimální. Může za to podle něj nejen několikaletá kůrovcová kalamita či pandemie koronaviru, ale i některé investice posledních let, které přinášejí nižší výnosy, než se předpokládalo. Duka to dnes uvedl v dopise kněžím pražské diecéze, který je zveřejněn na webu. Žádá je mimo jiné o pomoc s propagací třeba ubytovacích zařízení, která diecéze spravuje.

Zástupci církevních lesů před několika dny na tiskové konferenci uvedli, že loni ztráty v církevních lesích překročily 1,2 miliardy korun. Ceny dříví na trhu kvůli přebytkům těžby od roku 2015 každoročně padají o pětinu. Své ztráty za dobu pandemie koronaviru pak česká katolická církev minulý týden vyčíslila na 220 milionů korun. Suma zahrnuje výpadek zisku z kostelních sbírek, výpovědi z pronájmu provozoven a bytů, které katolická církev spravuje, ztráty na vstupném do muzeí či z provozování hotelů a restaurací.

Ztráty pražského arcibiskupství budou letos v desítkách milionů

Generální vikář Jan Balík letos na konci května při Misse chrismatis v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha uvedl, že: „Ztráty Arcibiskupství spojené s letošními koronavirovými opatřeními odhadujeme minimálně na 40 mil. a u farností na 50 mil. Kč.“

Podle Balíka je nutné opustit představu církve jako velkého hráče: „který se dokáže se svým personálem o vše postarat. Nemáme, podle mého soudu, pro to vhodné podmínky a ani to neodpovídá naší, především novodobější, tradici. V tomto duchu směřování k nízkonákladové, skromné církvi, žijící v živých centrech – farnostech, která počítá s aktivním zapojením laiků a hospodářské přebytky (budou-li jednou nějaké) použije k inteligentní podpoře potřebných, evangelizačních, výchovných, kulturních a sociálních projektů, vidím jako lákavou, i když ne snadnou cestu.“

Rekonstrukce hotelu Clara Futura v Dolních Břežanech za 250 milionů korun

V médiích se koncem května objevila zpráva, že je uzavřen hotel Clara Futura v Dolních Břežanech, který pražské arcibiskupství vybudovalo rekonstrukcí zámku s náklady kolem 250 milionů korun. Počítalo se s tím, že kromě turistů by klientelu hotelu mohla dodávat i blízká vědecká centra. Provoz však zřejmě nebyl rentabilní a pravděpodobně se počítá s prodejem hotelu

„Nemohu zastírat, že ekonomická situace diecéze není optimální a je třeba reagovat na rychle se měnící okolnosti mající vliv na financování církve, jako je kůrovcová kalamita, pandemie koronaviru a další. Nebudu ani obhajovat některé ne příliš povedené investice několika posledních let, jež nepřinášejí takové výnosy, v jaké jsme doufali a o nichž jsem byl ujišťován,“ uvedl v dopise Duka.

Duka: Podpořte penzion Panský dům v Rožmitále pod Třemšínem

Pražská arcidiecéze podle něj loni na podzim schválila strategii pro novou hospodářskou vizi. „Nalili jsme si čistého vína, víme, kde se staly chyby a jsme připraveni se z nich poučit. Mimo jiné proto jsem rozhodl, že správu diecéze budu vykonávat s pomocí dvou generálních vikářů,“ uvedl.

Nová ekonomická strategie podle něj především směřuje ke skutečné udržitelnosti, protože počínaje rokem 2042 musí být církev schopna stát finančně na vlastních nohou, a to bez ekonomické závislosti na státu, na kterou byla dlouhá léta zvyklá.

Duka zároveň vyzval k podpoře jednoho z penzionů, které je ve vlastnictví diecéze: „V tuto chvíli přicházím s první malou příležitostí k naší spolupráci. Arcibiskupský penzion Panský dům, který je v Rožmitále pod Třemšínem, není dostatečně naplněn hosty. Z hospodářského výsledku i tohoto objektu je financována hlavní činnost, například i včetně platů kněží. Je potřeba, abychom existenci tohoto rekreačního zařízení dostali do povědomí věřících a jejich okolí. Když hledají ubytování pro sebe a svoje rodiny a blízké na prázdniny i mimo ně, aby nehledali u konkurence, ale přijeli do příjemných podmínek k nám, podpořit hospodářskou činnost církve.“

Stratéga církevních restitucí Štíchu nejdříve Duka ocenil, v lednu ale dostal výpověď

S finanční situací pražská diecéze souviselo rozdělení funkcí generálního vikáře na začátku letošního roku. Pomocnému biskupovi Zdenku Wasserbauerovi zůstala v kompetenci péče o kněze, farnosti a zdravotnictví. Jan Balík se stal odpovědným za ekonomickou a hospodářskou činnost arcidiecéze a charitu. Podle serveru Seznamzpravy.cz, tato změna souvisela se spory o dlouholetého ekonomického šéfa pražského arcibiskupství Karla Štíchy.

Pražský arcibiskup Dominik Duka Štíchu během Národní svatováclavské pouti v roce 2017 ocenil: „Za obětavé osobní nasazení a vynikající zásluhy o církev v oblasti jejího materiálního zabezpečení.” V lednu 2020, ale dostal s okamžitou výpověď a jeho poradenské místo bylo zrušeno.

Štícha v reakci pro Seznam Zprávy v lednu zdůraznil, že už je v důchodovém věku a jeho poradenský úvazek byl pouze částečný. „Nehledejte v tom nějaké koncepční spory. Po pravdě řečeno ale musím přiznat, že rychlost, s jakou se to stalo, mě překvapila,“ uvedl k rozhodnutí kardinála.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)