Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán podle tisku spustil vyšetřování dalšího polského biskupa

Ze světa / juml / ČTK / 9. července 2020 10:58
Vatikán podle tisku spustil vyšetřování dalšího polského biskupa

Emeritní biskup Tadeusz Rakoczy
Autor: diecezja.bialsko.pl

Varšava - Vatikán nařídil vyšetřit počínání dalšího polského biskupa kvůli podezření, že chránil kněze dopouštějícího se sexuálního zneužívání dětí. Uvedl to dnes list Gazeta Wyborcza s tím, že obdobná podezření zaznívají na adresu i dalších polských duchovních.

Katolická církev v Polsku si podle některých duchovních neporadí s pedofilií bez pomoci Vatikánu - a tato pomoc podle deníku právě přichází. Vatikán totiž nařídil prověřit počínání nyní již penzionovaného biskupa Tadeusze Rakoczyho (82), který více než 20 let vedl bielsko-žywieckou diecézi, ležící u hranic s Českem a Slovenskem. V té době se dvakrát setkal s mužem, který si stěžoval, že jej ještě jako ministranta zneužíval kněz a žádal o potrestání pachatele. Biskup ale podle deníku nic nepodnikl, a dotyčný kněz zneužil dalšího chlapce. Až Rakoczyho nástupce proti knězi zasáhl.

Deník připomněl, že od roku 2001 jsou biskupové povinni hlásit každý případ sexuálního zneužití Vatikánu, jinak sami mohou být potrestáni. Papež František loni novelizoval církevní předpisy, aby trestaly biskupy za ochranu násilníků, zatímco dříve Vatikán po desítky let zavíral oči. Normy nyní obsahují podrobné kroky pro vyšetřování nedbalosti biskupů, jakož i ustanovení, která mají chránit ty, kdo na zlořády upozorní. Zatím se však ví jen o hrstce biskupů, jejichž počínání Vatikán takto vyšetřuje.

V Polsku se až donedávna nic nedělo, než papež František minulý měsíc jmenoval nového správce jedné diecéze, kde místní biskup čelí obviněním, že chránil kněze, o kterém věděl, že sexuálně zneužívá děti. Rozhodnutí následovalo poté, co se vedení polské katolické církve rozhodlo předat případ biskupa Edwarda Janiaka Vatikánu.

Janiak byl podle polských médií donedávna téměř neznámým biskupem, než jej v květnu "proslavil" internetový film bratří Tomasze a Marka Sekielských s názvem Zabawa w chowanego (Hra na schovávanou). Ve snímku, který mezitím zaznamenal více než sedm milionů zhlédnutí na YouTube, poprvé zazněla obvinění, že biskup po tři léta chránil faráře zneužívajícího děti.

Již brzy podle deníku mohou začít další vyšetřování, protože do Vatikánu dorazila udání na další biskupy. Autorem jednoho z těchto oznámení je šéfredaktor katolického časopisu Zbigniew Nosowski, podle kterého Janiakův předchůdce, biskup Stanislaw Napierala chránil kněze odsouzeného za zneužívání. Vatikánu si podle listu stěžuje také muž zneužívaný v dětství, podle kterého radomský biskup Henryk Tomasik v jeho případě nic nepodnikl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)