Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Třebíči probíhá festival židovské kultury

Kraje: Vysočina / kir / ČTK / 5. srpna 2020 12:57
V Třebíči probíhá festival židovské kultury

Zadní synagoga v třebíčské židovské čtvrti
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Třebíč - Třebíčský festival židovské kultury Šamajim bude letos poloviční. Namísto obvyklých šesti dnů se bude konat jen tři dny. Kvůli opatřením proti koronaviru přijdou návštěvníci o hosta z Izraele nebo ochutnávky košer jídel. Přesto je o Šamjim podle Dáši Juráňové z pořádajícího městského kulturního střediska zájem, některé jeho části už rezervace zaplnily. Festival začne 6. srpna.

"Hodně velký zájem máme o komentované prohlídky židovského města s archivářkou Jitkou Padrnosovou, to je věc, která vždycky táhne. Ale i jinak mě překvapuje, že letos, ač je taková situace, lidé volají a rezervují si třeba celý festival," řekla Juráňová. Jen výjimečně lidé kvůli zhoršující se situaci s koronavirem na Vysočině v posledních dnech své rezervace zrušili.Kvůli dodržení hygienických podmínek letos pořadatelé z programu vypustili v minulosti oblíbenou veřejnou snídani, na které se podávala košer káva nebo izraelské speciality.

Bez přípravy a ochutnávky se bude muset obejít i přednáška věnovaná tradičnímu židovskému pokrmu gefiltefiš. V Zadní synagoze, která je místem konání festivalu, není instalovaná obvyklá výstava, aby panely zbytečně neubíraly místo pro návštěvníky. Vejde se jich dovnitř kolem dvou stovek.

Na festivalu vystoupí taneční soubor Yocheved, Strakův pojízdný cirkus nebo kapela Shirim Ashimir. Podrobný program je na webu městského kulturního střediska.

V sobotu 8. srpna měl vystoupit také Naftali Ďuro Fürstem, který žije v Izraeli. Je jedním z těch, kteří i díky třebíčskému rodákovi Antonínu Kalinovi přežili vězení v koncentračním táboře Buchenwald. Účast musel odříct kvůli zhoršující se situaci s koronavirem v Izraeli. V programu ho nahradí promítání dokumentu a beseda s Martinem Korčokem, vedoucím muzea holokaustu ve slovenské Seredi.

Šamajim, který se letos uskuteční posedmnácté, v uplynulých letech navštívilo asi 1000 lidí. V Česku se konají i další podobné přehlídky židovské kultury. O deset let delší tradici má festival v Boskovicích. V Holešově se letos festival připomínající židovskou kulturu slavil podvacáté.

V třebíčské čtvrti žila židovská komunita po staletí, události druhé světové války existenci tamní židovské náboženské obce ukončily, nacisté její obyvatele vyvraždili. Za komunistického režimu měla být čtvrť srovnaná se zemí, dnes jde o památku zapsanou na seznamu UNESCO.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)