Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Baretto je připraven dát svůj život za národy Amazonie

Ze světa / krb / La Croix / 10. srpna 2020 18:35
Kardinál Baretto je připraven dát svůj život za národy Amazonie

kardinál Pedro Barreto Jimeno, biskup z peruánského Huancaya
Autor: La Croix

Latinská Amerika -

Během velkého online setkání, jež shromáždilo více než tři tisíce indiánských vůdců, malých zemědělců a ekologických aktivistů pocházejících z devíti amazonských zemí, jimiž silně otřásl Covid-19, ujistil účastníky viceprezident Panamazonské církevní sítě (Repam) kardinál Baretto o neotřesitelné podpoře ze strany církve. 

„Církev je spojena s původním amazonským obyvatelstvem. S vámi budeme žít, a bude-li to nutné, i umírat.“ Těmito neobyčejně silnými slovy se Pedro Barreto Jimeno, biskup z peruánského Huancaya, vztáhl k účastníkům setkání.

„Řím se ,amazonifikoval‘ a amazonská oblast už není neviditelná“

Kardinál, který je zároveň zapojen v post synodální radě založené měsíc po Panamazonské synodě, prostřednictvím Zoomu zopakoval blízkost a podporu papeže Františka i celé církve, již na Amazonii nezapomínají.

„Řím se ,amazonifikoval‘ a amazonská oblast už není neviditelná,“ prohlásil. Odkázal přitom na apoštolskou exhortaci Querida Amazonia, jež vyšla loni v říjnu, a na nedávno vzniklou Konferenci amazonských církví, jež spadá pod Latinskoamerickou biskupskou konferenci.

Kardinál Baretto je připraven dát svůj život za národy Amazonie

Ilustrační foto: delta řeky Amazonky
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Virtuální setkání nahradilo původně plánované Sociální panamazonské fórum, jež se mělo odehrát v kolumbijském městě Mocoa, ale kvůli Covid-19 muselo být několikrát přeloženo. Během dvou dnů reflektovali zástupci 540 různých uskupení z Brazílie, Bolívie, Ekvádoru, Kolumbie, Peru, Venezuely, Surinamské republiky, Guyany a Francouzské Guyany dopady pandemie Covid-19 na jejich země.


Amazonie, plíce planety, je rozleptána chamtivostí

Během svého úvodního projevu udělal kardinál Baretto paralelu mezi koronavirem, který „zaútočil na plíce nemocného člověka,“ a útokem na „Amazonii jako jednu z plic naší planety.“ „Stejně jako proniká virus našimi plícemi a dusí nás,“ pokračoval, „virus chamtivosti a nedostatku respektu vůči lidským bytostem rozežral Amazonii a zničil amazonskou kulturu a původní národy.“

Podle Luze Mery Pancheho, jednoho z domorodých náčelníků z kolumbijského San Vicente, „pandemie ukazuje, že model, který nám byl vnucen, selhal. Pokud chce lidstvo na této planetě i nadále žít, musíme se zastavit a zamyslet se. Nejde o válku politických stran, ale o boj za obranu území a za život.“

Někteří účastníci odsoudili způsob, jakým vláda pandemie využívá, aby dál masivně odlesňovala. Jedná se o Bolívii, jak ukázala Rita Saavedra, která hájí práva lokálních konzumentů. „Vláda hledá cesty, jakými produkovat více masa, jež bude moct vyvážet do Číny. Přitom k nám nelegálně zavádí semena geneticky modifikovaných organismů, aby mohla produkovat víc třtinového cukru, kukuřice, obilí, bavlny a sóji. Pokud se jí to podaří, Bolívie se hned po Brazílii stane zemí s nejvíce GMO kulturami.“

Mauricio Lopez, generální tajemník Panamazonské církevní sítě, poté uvedl, že „v amazonské oblasti pandemie odhaluje veškeré situace vyloučení, nerovností a nespravedlností.“ Zdůraznil přitom, že 20 000 lidí v Amazonii kvůli Covid-19 zemřelo a nakažených je 600 000, přičemž z domorodých obyvatel bylo infikováno 170 osob.

 

francouzského textu Claire Lesegretain přeložila Kristýna Boháčová.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)