Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Věřící oslaví o víkendu nanebevzetí Panny Marie

Domácí zpravodajství / kir / / 14. srpna 2020 11:02
Věřící oslaví o víkendu nanebevzetí Panny Marie

Ilustrační foto: detail obrazu Madona a Dítě (Filippo Lippi) 1440
Autor: wikipedie.org / Wikipedie Commons

Praha - Na mnoha místech v českých a moravských diecézích se v sobotu uskuteční mariánské slavnosti. Zejména katoličtí věřící slaví nanebevzetí Panny Marie, jeden z nejvýznamnějších mariánských svátků. Velké slavnosti se konají na tradičních mariánských poutních místech, jako je třeba Hostýn, Stará Boleslav či Svatá Hora u Příbrami. V hlavním městě po bohoslužbě v chrámu Panny Marie před Týnem požehná v poledne pražský arcibiskup Dominik Duka obnovenému mariánskému sloupu na Staroměstském náměstí.

Na bohoslužbu, kterou od 10:00 Duka povede, budou moci kvůli protikoronavirovým opatřením přijít jen lidé s pozvánkou. Účastníci budou v kostele rozděleni do několika sektorů. Věřící, kteří se do chrámu nevejdou, budou moci sledovat bohoslužbu na velkoplošných obrazovkách na náměstí. Na slavnost se chystají věřící z mnoha míst, některé farnosti si objednávaly i autobusy. V 10:00 mají na místě sraz ale i ti, kdo proti umístění napodobeniny sloupu protestují.

Nanebevzetí Panny Marie si církev připomíná dlouhá staletí, ale až od roku 1950 je v římskokatolické církvi Mariino nanebevzetí dogmatem, jde o církevní stvrzení tradice s mnohem hlubšími kořeny, což odpovídá katolickým zvyklostem. Tím, že Panna Marie byla do nebe vzata, tedy vynesena, se nanebevzetí liší od nanebevstoupení, které označuje samostatné vystoupení  Ježíše Krista.

Pravoslavní slaví svátek Zesnutí Panny Marie

Pravoslavné církve slaví svátek jako zesnutí Panny Marie, stejně tak část církví anglikánské tradice i někteří další protestanté. Východní církve svátek slaví 28. srpna, což je 15. srpen podle juliánského kalendáře, a předcházejí mu dva týdny půstu.

Mariině nanebevzetí je zasvěcena řada kostelů. Kromě zmíněných bazilik ve Svaté Hoře a Hostýně také baziliky v Praze na Strahově, v Brně či na Velehradě a několik stovek kostelů po celém Česku. V některých farnostech bude součástí oslav i prastarý zvyk žehnání bylin a květin, jež bylo v minulosti s tímto svátkem spojeno.

V Praze se kromě slavnosti s žehnáním mariánského sloupu na Staroměstském náměstí uskuteční v sobotu a v neděli poutní slavnost na Bílé hoře. Tamní poutní místo Panny Marie Vítězné vzniklo počátkem 17. století k uctění padlých v bitvě na Bílé hoře, dnes tam stojí klášter benediktinek. Na víkend sestry naplánovaly poutní slavnost s prohlídkami kláštera, přednáškami, koncertem barokní hudby i modlitbami. Bude také předzvěstí letošní připomínky 400. výročí bitvy, která se stala symbolem rozdělení a náboženské a národnostní intolerance. Skončila porážkou českých stavů a na 300 let ovlivnila osud českého státu. Na znamení toho, že místo už nepřináší rozdělení, bude na Bílé hoře letos vztyčen smírčí kříž.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)