Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Berlín prohrál spor o zákaz vyučování s šátkem na hlavě

Ze světa / kir / ČTK / 1. září 2020 15:21
Berlín prohrál spor o zákaz vyučování s šátkem na hlavě

Ilustrační foto: dívka s hidžábem
Autor: wikipedia.org / Hamed Saber / Wikipedia Commons

Berlín - Německý nejvyšší pracovní soud v Erfurtu koncem srpna rozhodl, že berlínský zákon, který mimo jiné zakazuje učitelkám nosit šátky při vyučování, odporuje ústavě a je diskriminační. Soud se tak postavil za žalující muslimskou učitelku, která napadla takzvaný zákon o neutralitě.

Už pracovní soud nižší instance v Berlíně v listopadu 2018 dal za pravdu učitelce, podle které zákon zakazující předstoupit před žáky s šátkem na hlavě porušuje její právo na svobodu vyznání. Soud tehdy rovněž učitelce přiznal odškodné ve výši 5159 eur (zhruba 135.600 korun) za to, že ji škola kvůli šátku odmítla zaměstnat.

Berlín, který je kromě hlavního města také jednou z šestnácti spolkových zemí Německa, se proti verdiktu z roku 2018 odvolal a dnes znovu neuspěl.

Berlín má takzvaný zákon o neutralitě, podle kterého by policisté, učitelé a zaměstnanci justice neměli nosit v práci výrazné náboženské symboly.

Podle erfurtského soudu byla žena diskriminována kvůli svému náboženskému vyznání. Dosavadní zákon podle soudců porušuje svobodu vyznání učitelů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)