Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Česká biskupská konference se distancovala od vyjádření Hany Lipovské

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 1. září 2020 15:45
Česká biskupská konference se distancovala od vyjádření Hany Lipovské

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner
Autor: Vít Luštinec / Christnet.eu

Olomouc - Česká biskupská konference (ČBK) se neztotožňuje s vyjádřením Hany Lipovské v rozhovoru, jak ho zveřejnil Týdeník HROT, ohledně postojů k Evropské unii. Podle biskupů se jedná o osobní názory paní Lipovské a práci redaktorů, ne o postoj České biskupské konference. "Paní Lipovská byla nominována do Rady České televize, tedy jakákoliv vyjádření o jiných tématech jsou pouze osobního charakteru. ČBK nemůže komentovat soukromé názory všech věřících", stojí dále ve stanovisku.

ČBK považuje evropskou spolupráci za velmi důležitou. I když řadu skutečností vidí biskupové kriticky, jsou ale toho názoru, že o budoucnosti EU a její potřebné reformě je třeba vést solidní debatu a katolická církev má k této debatě co říci.

Stanovisko ČBK zveřejnil server cirkev.cz s podpisem předsedy biskupské konference olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. Článek Josefa Beránka, polemizující s názory Hany Lipovské, vyšel k tématu i na Christnetu.

Holub: Při nominaci Lipovské jsem udělal chybu

Plzeňský biskup Tomáš Holub dnes v rozhovoru pro Denik N uvedl, že při nominaci Hany Lipovské udělal chybu. "Nevěnoval jsem tomu dostatečnou pozornost a málo se informoval. Snažím se z toho vyvodit závěry do budoucna. Myslím si, že už při nominacích do Rady ČRo jsme se zachovali mnohem zodpovědněji", dodal plzeňský biskup.

Holub se pak veřejně ohradil proti slovům radní České televize Hany Lipovské. Nelíbilo se mu, že nazvala zakladatele Evropské unie povýšenými elitáři, kteří pohrdají člověkem. Lipovskou přitom do Rady ČT nominovala ČBK i díky jeho hlasu. „Vnímám to tak, že Lipovská pošlapává hodnoty společného postupu a solidarity v rámci Evropy,“ sdělil Deníku N Tomáš Holub v rozhovoru, v němž se vyjadřuje také ke vztahu církve a moci nebo k přístupu kardinála Dominika Duky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)