Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před sto lety byla schválena Církev československá. V říjnu může zvolit nejmladšího patriarchu

Domácí zpravodajství / juml/kir / red / 15. září 2020 12:08
Před sto lety byla schválena Církev československá. V říjnu může zvolit nejmladšího patriarchu

Ilustrační foto: Ústřední budova a kostel Církve československé husitské v Praze 6 postavená v letech 1926-7
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Církev československá husitská si během celého letošního roku připomíná 100. výročí od svého vzniku. Dne 15. září se uskuteční v Husově sboru v Praze 6 - Dejvicích (Wuchterlova 5) od 18.00 hodin Slavnostní setkání k 100. výročí církve. Christnet o tom informovala Hana Tonzarová z odboru vnějších vztahů církve. Dnes je to přesně sto let, kdy byla tato církev byla tehdejší vládou Československé republiky oficiálně uznána.

Tato novodobá křesťanská církev navazující na odkaz Jana Husa a české reformace si připomenula své 100. výročí již 11. ledna letošního roku při slavnostní bohoslužbě v chrámu sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze, kde byla před sto lety vyhlášena. Původně plánované Slavnostní shromáždění se mělo konat 1. června v Národním domě na Smíchově, kde došlo k rozhodnutí reformních katolických kněží v čele s dr. Karlem Farským založit novou církev. Z důvodů karantény kvůli koronavirovému nebezpečí se plánované červnové shromáždění nemohlo uskutečnit. 

Proto se přípravný tým ke 100. výročí Církve československé husitské rozhodl najít nové datum i místo pro uskutečnění slavnostního setkání, byť i v menším počtu účastníků, a tím se stalo 15. září jako den státního uznání nově založené církve před 100 lety. Za místo setkání byl zvolen Husův sbor Církve československé husitské v pražských Dejvicích, kde sídlí ústředí církve a konají se zde synody a církevní sněmy.   

V rámci Slavnostního setkání k 100. výročí Církve československé husitské patriarcha Tomáš Butta ve svém slově k této příležitosti připomenul poslání církve: „Naše letošní výročí není jen historická vzpomínka, ale je pro nás příležitostí znovu si uvědomovat, jaké je poslání Církve československé husitské v naší přítomné době. Jako církev nejsme pro lidi dokonale věřící, naopak jsme pro ty, kteří mají s vírou problémy, pro ty, kteří by se jinak mohli minout s Ježíšem Kristem. Takové lidi naše církev oslovovala ve svých počátcích a může je oslovovat i dnes.“ 

Zvolí si církev nejmladšího patriarchu?

Církev československá měla podle sčítání lidu v roce 1950 téměř 947 tisíc členů, v roce 2011 se k ní při celostátním sčítání přihlásilo přes 39 tisíc lidí. V říjnu letošního roku by si pak mohla zvolit svého historicky nejmladšího patriarchu Lukáše Bujnu, který kandiduje proti současnému představiteli. První patriarcha Karel Farský byl při svém zvolení jen o 3 roky starší.

Před sto lety byla schválena Církev československá. V říjnu může zvolit nejmladšího patriarchu

Lukáš Bujna, biskup CČSH
Autor: www.facebook.com/lukas.bujna.1

Bujna se narodil v roce 1979 v Ostrově u Karlových Varů.  S manželkou Lucií vychovává syny Kryštofa a Ondřeje. V roce 1999  začal se studiem teologie a religionistiky na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy. O velikonočních svátcích v 2000 byl pokřtěn ve studentské obci v Praze-Nuslích. Záhy vstoupil do duchovenské služby v Církvi československé husitské. V roce 2002 přijal svěcení jáhenské a v roce 2004 kněžské. V současnosti působí jako farář v Sokolově a v Chebu. Zaměřuji se i na pastoraci seniorů a nemocných a slouží jako kaplan v pečovatelském domě. V letošním roce pak přijal kandidaturu na patriarchu. Volební sněm se chystá na 24. říjen letošního roku.

Volební období patriarchy (i biskupů) je sedmileté. Následně mohou být znovuzvoleni. V současnosti končí své druhé volební období VIII. patriarcha Církve československé husitské, ThDr. Tomáš Butta (*1958). Členy volebního sněmu jsou všichni duchovní a z každé náboženské obce zvolení laici. Instalace zvoleného patriarchy proběhne na Den reformace 31. října.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)