Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pandemie je příležitostí ke změně, řekl papež Valnému shromáždění OSN

Ze světa / kir / ČTK / 26. září 2020 16:06
Pandemie je příležitostí ke změně, řekl papež Valnému shromáždění OSN

ilustrační foto: vlajka OSN
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

New York - Papež František ve čtvrtek ve svém videoposelství při všeobecné rozpravě na 75. zasedání Valného shromáždění OSN apeloval na světové vůdce, aby využili koronavirovou krizi jako příležitost k nápravě nespravedlností v globální ekonomice. Vybídl je také, aby odložili podle něj perverzní logiku doktríny jaderného odstrašování. Sílící izolacionistické odpovědi na problémy světa podle papeže nesmějí získat převahu.

František v proslovu rovněž vyzval k větší aktivitě a vlivu OSN v ochraně chudých, stejně jako v ochraně migrantů a životního prostředí. Papež prohlásil, že svět si může vybrat, jaký bude po covidové krizi a jak bude řešit její vážné ekonomické dopady na ty nejzranitelnější. Buď se vydá cestou větší solidarity a multilateralismu, nebo se stáhne do ještě většího individualismu a elitářství.

"Nikdy z krize nevyjdeme úplně stejní, jako jsme byli. Buď vyjdeme lepší, nebo horší. Proto je v tomto klíčovém okamžiku naší povinností přehodnotit budoucnost našeho společného domu a našeho společného projektu," prohlásila hlava římskokatolické církve.

"Musíme ukončit současnou atmosféru nedůvěry. Aktuálně čelíme erozi multilateralismu, která je o to vážnější, že vzniká ve chvíli, kdy se vyvíjejí nové vojenské technologie," cituje papeže agentura AFP. "Měli bychom upustit od zvrácené logiky spojující osobní nebo národní bezpečnost s držením zbraní. Tato logika slouží jen zvyšování zisků zbrojního průmyslu," dodal.

Celý papežův projev v češtině je zde.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
27%
 
Ne
20%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 41)