Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bývalý hřbitov žďárské Zelené hory se začíná měnit v poutní louku

Kraje: Vysočina / kir / ČTK / 8. října 2020 12:16
Bývalý hřbitov žďárské Zelené hory se začíná měnit v poutní louku

Poutní kostel Sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře
Autor: Flickr.com / Craig Elliott / Creative Commons

Žďár nad Sázavou - Bývalý hřbitov na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou se začíná vracet k původní podobě travnaté poutní louky. Prostranství mezi kostelem svatého Jana Nepomuckého a ambitem, který ho obkružuje, začali dělníci upravovat v minulém týdnu. ČTK to řekla kastelánka Michaela Kokojanová. Jde o další část obnovy areálu celkem za 45 milionů korun, kterou třetím rokem uskutečňuje tamní farnost.

Poutní areál, dílo architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla, patří mezi památky UNESCO. Jestli se letos na Zelené hoře podaří dokončit všechny naplánované práce, nelze jednoznačně říci, i když s tím smluvní vztahy počítají, sdělil ČTK koordinátor obnovy František Laštovička. Uvedl, že odbornou komunikaci zjara přerušila omezení vydaná kvůli nemoci covid-19.

"Například nebylo možné svolávat některé kontrolní dny a konzultace s památkáři, a to je pro všechny práce nezbytné," doplnil farář Vladimír Vojtěch Záleský.

Projekt obnovy dotovaný unií se týká kostela a bývalého hřbitova. Opravená už je fasáda, k původní podobě se vrátila i okna v horním patře kostela, kdysi z části zazděná. Odborníci dokončují obnovu štukové výzdoby kostela. Jeho sochařská výzdoba je kvůli restaurování ještě v ateliéru; v kostele zůstaly jen části, které nešlo demontovat. Před zahájením jsou práce na obnově kostelní dlažby.

Kostel byl vysvěcený v roce 1722. Dobu rozkvětu poutního místa přerušil požár v roce 1784. Tehdejší správa povolila opravy pod podmínkou, že kostel bude sloužit jako pohřební a bude tam hřbitov. Hřbitov byl zrušen v 90. letech minulého století v důsledku zapsání památky do seznamu UNESCO. Zůstane tam jen hrob, v němž je pochován kněz Matěj Josef Sychra (1766 až 1830), který se zasloužil o záchranu Zelené hory.

Pracovníci se stroji teď srovnávají terén okolo kostela, pak plochu osejí trávou. Od kostela nově povedou tři dlážděné cesty. "Jinak bude jenom tráva, tak, jak to Santini navrhoval," řekla kastelánka.

Kostel zůstal otevřený pro věřící a turisty i při opravách, s výjimkou jarní pauzy způsobené koronavirem. Letní návštěvnost byla podle kastelánky vysoká, v červenci a srpnu přicházelo přes 9000 turistů měsíčně. "To jsme tady neměli. Ale ztráty z jara nám to nedožene," řekla. Minulé roky navštěvovalo Zelenou horu přes 30.000 lidí ročně, letos jich zatím přišlo asi 22.000.

Římskokatolická farnost Zelenou horu spravuje od roku 2014. O dotaci se uchází i na opravy ambitů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)