Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Náhorním Karabachu začalo platit křehké příměří. Obě strany ale pokračují v bojích

Ze světa / kir / ČT 24, red. / 10. října 2020 22:13
V Náhorním Karabachu začalo platit křehké příměří. Obě strany ale pokračují v bojích

Během bojů byla zasažena i katedrála ve městě Shushi (Šuši - ázerbájdžánsky). Před 30 léty ale ještě ve městě žili převážné Azerové, kteří město museli opustit
Autor: www.facebook.com/ArtofArmenia

Moskva, Jerevan, Baku - Dnes v poledne místního času (10:00 SELČ) měly ustat boje v Náhorním Karabachu. Po jednání se svými protějšky z Arménie a Ázerbájdžánu to podle České televize oznámil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle ruské státní agentury TASS si mají oba státy během klidu zbraní vyměnit zajatce a těla padlých vojáků, což zprostředkuje výbor Červeného kříže. Před zahájením příměří se obě strany konfliktu začaly obviňovat z ostřelování obydlených oblastí. Podle serveru Lidovky.cz boje mezi silami arménských separatistů z Náhorního Karabachu a ázerbájdžánskou armádou pokračovaly v pondělí ráno bez ohledu na dohodu o příměří.

Arménie od počátku vyjednávání, které zprostředkoval ruský prezident Vladimir Putin, deklarovala, že souhlasí s příměřím, avšak Ázerbájdžán je zpočátku podmiňoval stažením arménských sil z Náhorního Karabachu a přilehlého okupovaného území.

Arménie se snaží pohnout Kremlem, aby vojensky a diplomaticky vystoupil na její podporu,“ uvedl zpravodaj ČT David Borek. Rusko je tradičním spojencem křesťanské Arménie, která má v Moskvě vlivnou diasporu. V jejím soupeření se silně sekularizovaným muslimským Ázerbájdžánem se však spíš snaží hrát roli zprostředkovatele a zatím výrazněji do války nevstoupilo. Arménie naopak ze zapojení do bojů na straně Azerů obviňuje Turecko, s kterým má dlouhodobě nepřátelské vztahy a uzavřenou hranici.

Náhorní Karabach je území o rozloze 4400 km² v jihozápadním Ázerbájdžánu, z jehož cca 145 000 obyvatel je momentálně cca 95 % Arménů. Metropolí oblasti je Stěpanakert. Arménie a Ázerbájdžán vedou o toto území dlouholetý spor, který v 90. letech 20. století vygradoval v regulérní válečný konflikt. Když boje 12. května 1994 utichly, výsledkem bylo odhadem 17 500 mrtvých na arménské a 25 500 na ázerbájdžánské straně, 700 000 až 1 000 000 Azerů a 300 000 Arménů bylo vyhnáno ze svých domovů. Podle Karla Schwarzenbergera je složitá situace mezi oběma etniky i dílem Stalina a jeho politiky vyvolávání konfliktů mezi národy Sovětského svazu.

Například Šuša, (arménský Shushi) kdysi druhé největší město Náhorního Karabachu, které mělo ještě v roce 1989 na 17 000 obyvatel, převážně Azerů, je dnes poloprázdné. Většina domů je trvale neobydlená a poničená a bydlí zde jen asi 3000 Arménů. Na internetu se pak v těchto dnech objevily fotky z ostřelování místního kostela. Před genocidou Arménů v roce 1920 byla zase nejméně polovina obyvatelstva města arménského původu.

V současné době se Náhorní Karabach a přilehlý Lačinský koridor nachází pod vojenskou kontrolou Arménie. Republiku, vyhlášenou místními Armény a zabírající 16 % ázerbájdžánského území, na území Karabachu a koridoru přilehlého k Arménii, mezinárodně nikdo neuznal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)