Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Prezident Mexika žádá po papeži omluvu za utrpení původních obyvatel při rozvratu říše Aztéků

Ze světa / kir / ČTK / 12. října 2020 23:35
Prezident Mexika žádá po papeži omluvu za utrpení původních obyvatel při rozvratu říše Aztéků

Ilustrační foto: návštěva papeže Františka v Mexiku v roce 2016
Autor: youtube.com

Mexiko - Mexický prezident v otevřeném dopise vyzval papeže Františka, aby se Vatikán omluvil za roli katolické církve při španělském dobývání Aztécké říše před 500 lety. Zároveň ho požádal o zapůjčení rukopisů z mexické předkoloniální a koloniální éry, které se nacházejí ve vatikánské knihovně, uvedla dnes agentura AP.

"Katolická církev, španělská monarchie a mexická vláda by se měly veřejně omluvit za zneužívání, které prožili původní obyvatelé," napsal mimo jiné mexický prezident Andrés Manuel López Obrador.

Španělé pod velením conquistadora Hernána Cortése dobyli Aztéckou říši v srpnu 1521. Položili tak základy své koloniální moci ve střední Americe na dalších 300 let. Katolická církev přitom sehrála důležitou roli, zakládala misie a obracela původní obyvatele na křesťanství. Miliony jich během španělského dobývání zemřely, ať už kvůli násilí nebo v důsledku epidemií neštovic.

Mexický prezident požádal Španělsko a Vatikán o podobnou omluvu už loni, nicméně Madrid se kát odmítl s tím, že příchod Španělů na mexické území před 500 lety nemůže být posuzován podle současných kritérií. Papež František se naopak v roce 2015 omluvil Bolívii za roli církve při utrpení obyvatel Latinské Ameriky za španělské koloniální éry. Na současnou výzvu mexického prezidenta Vatikán zatím nereagoval.

Úřady v hlavním městě Mexika mezitím v sobotu odstranily sochu objevitele Ameriky Kryštofa Kolumba, jako důvod uvedly restaurování skulptury. Aktivisté na pondělí 12. října, tedy v den, kdy Columbus připlul v roce 1492 do Ameriky, plánovali její stržení, podotkla AP.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)