Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nejméně do konce října je povoleno shromáždění pouze 6 osob. Týká se to i bohoslužeb, nikoliv pohřbů

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 13. října 2020 0:13
Nejméně do konce října je povoleno shromáždění pouze 6 osob. Týká se to i bohoslužeb, nikoliv pohřbů

Ilustrační foto: opuštěný oltář v kostele sv. Petra v Kolíně nad Rýnem
Autor: Wikimedia Commons / Detlef Thomas

Česká republika - Bohoslužeb a dalších náboženských akcí se od pondělí mohlo dle nařízení vlády z minulého týdne zúčastnit maximálně 10 lidí uvnitř či 20 osob venku. Věřící také mají zakázáno společně zpívat.

Nicméně dnes vláda České republiky s platností od středy 14. října vyhlásila další omezení počtu shromážděných a to maximálně na 6 osob. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly jde o plošné opatření a týká se tedy i bohoslužeb, které tak budou výrazně omezeny a často pravděpodobně dočasně zrušeny. Omezení počtu účastníků bohoslužeb a jiných náboženských obřadů je výslovně uvedeno i v usnesení vlády o přijetí krizového opatření.

Zákaz podle tohoto usnesení se nevztahuje na účast při svatbě, prohlášení osob o tom, že spolu vstupují do registrovaného partnerství, pohřbu a následné smuteční hostiny. Tato shromáždění byla minulý týden omezena na 30 osob. 

Vláda zavedla i další velmi přísná omezení, jako je uzavření všech stupňů škol (výjimky mají školy speciální a mateřské) nebo restaurací. Zakázáno je i ubytování studentů na kolejích, pokud mají jiné bydliště v České republice. Proti tomuto opatření se ihned ozvali studenti, kteří při škole pracují nebo mají doma špatné internetové připojení pro distanční výuku. V úterý pak po intervenci rektorů ministr školství Robert Plaga toto nařízení přehodnotil a na kolejích budou moci zůstat alespoň vysokoškolští studenti, kteří jsou v karanténě či mají doma někoho rizikového. Server iRozhlas.cz dokonce jen obecně uvádí, že studenti se podle Plagy nemusí vracet, pokud to pro ně není možné. Odjezd ministr Plaga studentům přesto doporučuje. „Pokud možno, prosím všechny, aby se vrátili domů a omezili sociální kontakty,“ dodal.

Poslední nařízení vlády stále uvádí i právo pokojně se shromažďovat tak, že shromáždění se může účastnit celkem nejvýše 500 lidí, a to ve skupinách po nejvýše 20 účastnících a při zachování rozestupů mezi skupinami účastníků alespoň 2 metry, přičemž každý účastník je povinen mít ochranný prostředek dýchacích cest. Podle generálního sekretáře Ekumenické rady církví Petra J. Vinše však toto právo nelze vztáhnout na pravidelné bohoslužby, ale jen na nahlášená jednorázová shromáždění či demonstrace.

Zákazy a omezení nemají trvat tak dlouho jako na jaře. Školy budou znovu otevřeny 2. listopadu (minimálně pro žáky prvního stupně základních škol). Uvolnění ostatních opatření pak ministři, dle svých vyjádření při tiskové konferenci, podmiňují snížením reprodukčního čísla šíření koronavirové infekce na hodnotu 0,8. V pátek, kdy bylo pozitivně testováno více jak 8000 lidí, bylo 1,4.  Ministr Zaorálek později v České televize mluvil i o mírnějším čísle 0,9. Ministr Plaga naopak svůj slib otevření prvních stupňů základních škol zpochybnil jen o necelých 24 hodin později. Ministr Prymula nicméně pro Českou televizi uvedl, že se děti z prvního stupně do škol 2. listopadu vrátí v každém případě, i kdyby reprodukční číslo nekleslo. Přijata by byla jiná opatření.

Doba platnosti omezujících opatření bude záviset i na případném prodloužení nouzového stavu, který trvá do 3. listopadu.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)