Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František blahořečil "světce v džínách"

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 15. října 2020 11:24
Papež František blahořečil

Blahořečený Carlo Acustis
Autor: wikipedia.org / Creative Commons

Assisi - Papež František minulou sobotu 10. října blahořečil v bazilice svatého Františka z Assisi Carla Acustise, který zemřel v patnácti letech na leukémii. Liturgii předsedal z pověření papeže kardinál Agostino Vallini.

Mladý Carlo byl italský katolický počítačový programátor. Nejvíce byl známý tím, že po celém světě zdokumentoval a zkatalogizoval eucharistické zázraky na webové stránky, které vytvořil v posledních měsících svého života. Byl známý svou veselou povahou, počítačovými dovednostmi a také svou hlubokou oddaností eucharistii, která se stala základním tématem jeho života.

Narodil se v Londýně 3. května 1991 v bohaté italské rodině. Jeho rodiče, Andrea Acutis a Antonia Salzano pracovali v Londýně a Německu. V září 1991, krátce po narození Carla se usadili v Miláně. Carlo ve svých sedmi letech poprvé přijal eucharistického Krista a eucharistii se snažil přijímat co možná nejčastěji. Usiloval o to, aby před nebo po liturgii rozjímal před eucharistickým svatostánkem. Jednou týdně chodil ke zpovědi.

Bolesti za církev a papeže

Když onemocněl leukémií, nabídl své bolesti jak za papeže Benedikta XVI., tak i za katolickou církev. Prohlásil „Nabízím všechno utrpení, které budu muset trpět, Pánu za papeže a církev.“ Požádal rodiče, aby ho vzali na pouť na místa eucharistických zázraků, ale jeho zhoršující se zdravotní stav to již neumožnil. Jeho zájem o počítačové technologie ho v roce 2005 vedl k vytvoření webových stránek věnovaných katalogizaci hlášených eucharistických zázraků.

Zázraky katalogizoval od svých 11 let. Na webových stránkách prohlásil: „Čím více eucharistie dostáváme, tím více se staneme jako Ježíš, takže na této zemi budeme mít předzvěst nebes.“ Na otázku ošetřujícího lékaře, zda trpí bolestí, odpověděl: „Existují lidé, kteří trpí mnohem víc než já“. Zemřel 12. října 2006 a podle svého přání byl pohřben v Assisi.

Blahořečení "světce v džínách"

Nedlouho po jeho smrti se objevily hlasy, které si přály jeho blahořečení. Snaha nabrala na rychlosti v roce 2013 poté, co byl jmenován Služebníkem Božím, což je první etapa na cestě ke svatořečení. Dne 5. července 2018 jej papež František prohlásil za ctihodného. Stejný papež schválil zázrak, který mu byl připsán, což umožnilo jeho blahořečení. Podle církve se v roce 2013 přimluvil z nebe za vyléčení brazilského chlapce, který trpěl vzácnou chorobou slinivky, píše BBC . 

Církev Acutisovu hrobku v Assisi otevřela na začátku měsíce, uvádí server iDNES.cz. Jeho tělo, oděné v džínách, svetru a teniskách, vystavila ve svatyni do 17. října. Vatikán rovněž nechal vyjmout chlapcovo srdce, jež vystaví v relikviáři v bazilice sv. Františka v Assisi.

Přestože Acutisovo tělo bylo podle církve po otevření rakve v dobrém stavu, bylo zapotřebí provést rekonstrukci tváře. „Jeho tělo je i po čtrnácti letech zcela celistvé, nikoli neporušené, měl zachovalé všechny orgány,“ řekl listu Catholic Weekly kněz Carlos Acácio Gonçalves Ferreira.

„Poprvé v historii uvidíme světce oblečeného v džínách, teniskách a svetru,“ uvedl Ferreira. „Je to skvělé poselství, svatost můžeme pociťovat nikoli jako vzdálenou věc, ale jako něco, co má každý na dosah,“ dodal podle iDNES.cz Ferreira.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)