Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 30 lety obnovili v chrámu Vasilije Blaženého na Rudém náměstí bohoslužby

Ze světa / kir / ČTK / 17. října 2020 22:16
Před 30 lety obnovili v chrámu Vasilije Blaženého na Rudém náměstí bohoslužby

Chrám Vasilije Blaženého na moskevském Rudém náměstí
Autor: wikipedia.org / Petar Milošević / Creative Commons

Moskva/Praha - Před 30 lety, 14. října 1990, se v chrámu Vasilije Blaženého na moskevském Rudém náměstí poprvé po více než sedmdesáti letech sovětské moci konala slavnostní bohoslužba. Stalo se tak u příležitosti pravoslavného svátku Panny Marie Pomocné. Slavnou liturgii sloužil tehdejší patriarcha moskevský a celé Rusi Alexij II. V roce 1929 chrám uzavřeli bolševici a z věží byly sejmuty zvony, od roku 1991 se se v chrámu zase slouží bohoslužby podle pravoslavného ritu.

Chrám byl postavený v 16. století na příkaz cara Ivana Hrozného jako památka na dobytí Kazaňského chanátu. Tento symbol Moskvy, který se skládá z hlavního chrámu a osmi kaplí, je znám i pod názvy Pokrovský chrám nebo chrám Panny Marie Pomocné. Nejčastěji je však užíván název Vasilije Blaženého - ruského světce, jehož ostatky jsou v chrámu pochovány. Jedna z legend praví, že car Ivan Hrozný, známý svou krutostí, dal jeho stavitelům vypálit oči, aby už nikdy nemohli postavit podobné dílo.

Dnes je pečlivě restaurovaná budova pohádkového vzhledu jedním z největších turistických magnetů Ruska. Slouží nejen církevním účelům, uvnitř je i muzeum s expozicí věnované vzniku kostela a s cennými ikonami moskevské malířské školy 16. století.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)