Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nizozemští protestanti se hlásí k podílu na pronásledování Židů

Ze světa / juml / ČTK / 9. listopadu 2020 22:06
Nizozemští protestanti se hlásí k podílu na pronásledování Židů

Předseda Nizozemské protestantské církve René de Reuven
Autor: protestantsekerk.nl

Amsterdam - Pětasedmdesát let po skončení druhé světové války Nizozemská protestantská církev (PKN) uznala svoji spoluvinu na pronásledování Židů. Předseda PKN René de Reuven včera, den před výročím pogromu v Německu, známého jako Křišťálová noc, poprosil židovskou obec o odpuštění.

"PKN chce bez výhrad uznat, že církev připravila živnou půdu, v níž mohla růst semena antisemitismu a nenávisti," uvedl de Reuven včera při vzpomínkové akci, které se účastnil i rabín. Přiznal, že protestantská církev v tomto svoji roli měla už staletí před tím, než se v Německu ujal moci nacistický vůdce Adolf Hitler. "Po staletí se udržovalo rozdělení, díky kterému bylo možné později Židy společensky izolovat v takové míře, že mohli být odvezeni a zavražděni," řekl. Antisemitismus je podle něho hříchem proti bohu a proti lidem. "Protestantská církev je také součástí těchto hříšných dějin," cituje ho agentura AP.

Protestanti uvedli, že během druhé světové války a německé okupace Nizozemska udělali málo pro to, aby pomohli Židům ve vlastní zemi. Jejich církev prý také selhala v přijetí Židů, kteří se vrátili z nacistických koncentračních táborů nebo úkrytů, kde přežili válku. Agentura DPA uvádí, že PKN prohlášení nejdříve předložila židovské obci a že obě komunity se chtějí zapojit do boje proti antisemitismu.

Nacistické Německo obsadilo Nizozemsko v květnu 1940. Z přibližně 140.000 Židů žijících v této západoevropské zemi jich během války byly vyvražděny asi tři čtvrtiny.

Během takzvané Křišťálové noci z 9. na 10. listopadu 1938 polovojenské jednotky SA, ale i běžní Němci zapalovali synagogy a rabovali obchody a byty židovských majitelů. Zabity při tom byly stovky lidí. Tento pogrom, který se odehrál v Německu, k němu připojenému Rakousku a Sudetech, znamenal začátek systematického vyhánění a pronásledování Židů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 45)