Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 350 lety zemřel Jan Amos Komenský. Evangelíci vydali výzvu na podporu vzdělávání

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 15. listopadu 2020 17:34
Před 350 lety zemřel Jan Amos Komenský. Evangelíci vydali výzvu na podporu vzdělávání

Jan Amos Komenský
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Praha, Naarden - V neděli 15. listopadu si připomínáme 350 let od úmrtí posledního biskupa Jednoty bratrské, vzdělance, teologa, spisovatele a pedagoga Jana Amose Komenského. Jako nekatolík prožil většinu svého života v pobělohorské době v exilu (1628–1670). Zemřel v holandském Amsterdamu a byl pohřben v kostelíku v nedalekém Naardenu.

U příležitosti významného výročí se měla konat celá řada veřejných akcí například divadelních představení. Místo toho se připomínka výročí přesunula do virtuálního prostoru. Česká televize premiérově uvede dramatizaci nejslavnějšího díla Jana Amose Komenského – Labyrint světa a ráj srdce. Jde o čtyřiadvacetidílný animovaný seriál, který vznikl k výročí 350 let od úmrtí této významné evropské osobnosti a 4. nejpopulárnějšího Čecha. Bezmála 300 postav tohoto seriálu namluvili známí herci Jiří Lábus a Oldřich Kaiser.

Českobratrská církev evangelická (ČCE) na stránkách e-cirkev.cz prezentuje výběr materiálů, aktivit a podnětů k promýšlení, např. život a dílo Jana Amose Komenského pohledem historika Jaroslava Kumpery, audio čtení Komenského spisu Praxis Pietatis či pojednání komeniologa Petra Zemka o Komenského představě jednoty křesťanů a reformy církve.

V souvislosti s výročím pak synodní rada ČCE vydala výzvu na podporu vzdělávání v době omezení kvůli pandemii nemoci COVID-19. Výzvu považují za obzvlášť důležitou v čase uzavření škol, protože Komenský dal světu základy moderního vzdělávání přístupného všem. 

Připomínají, že na významu vedle solidarity jako základního kamene vyspělé společnosti nabývá i kvalita a dostupnost vzdělání společnosti. „Právě dnes je proto podstatné pomáhat ve vzdělávání těm, kdo nemají potřebné vybavení nebo motivaci ve svém okolí. Jsme proto vděční za všechny iniciativy, které organizují vzdělávání na dálku, vymýšlejí nové formy výuky či ji podporují materiálně a finančně“, uvádí členové synodní rady.

Synodní rada se rozhodla, že v následujících dnech podpoří celkovou částkou 100.000,-Kč organizace, které se zabývají podporou vzdělávání tam, kde je to v současné době znemožněné. Podpořit chtějí zejména ty organizace, které usilují o moderní způsob výuky, podporují inkluzi, pěstuji dialogický charakter vzdělávání nebo kritické myšlení. K finanční podpoře, k dobrovolnictví, nebo k nabídce doučování pak vyzývají i jednotlivce. Seznam několika doporučených vzdělávacích institucí a projektů pak uvádí na webu www.e-cirkev.cz/vzdelavejme.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 80)