Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

ČBK nominovala Hanu Lipovskou do Rady ČT, teď se k ní ale nehlásí

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 23. listopadu 2020 23:02
ČBK nominovala Hanu Lipovskou do Rady ČT, teď se k ní ale nehlásí

Ilustrační foto
Autor: Česká televize

Praha - Rada České televize na svém zasedání 11. listopadu odvolala dozorčí komisi. S návrhem na odvolání přišla radní Hana Lipovská, kterou nominovala v lednu tohoto roku Česká biskupská konference (ČBK). Právě tento krok vzbudil několik výzev, aby se i čeští a moravští biskupové k jejímu působení v radě nyní vyjádřili. Lipovská, která do rady nastoupila na jaře, je od začátku svého mandátu k vedení České televize (ČT) kritická. Část společnosti proto vnímá odvolání komise jako útok na nezávislost veřejnoprávní stanice.

Například politici TOP 09 Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek napsali otevřený dopis, ve kterém ČBK žádali, aby dva členy Rady ČT Hanu Lipovskou a Jaroslava Maxmiliána Kašparů vyzvali k rezignaci. „Pan Karel Schwarzenberg i já jsme politici desítky let. Ještě delší dobu jsme oba katolíci. Jako politici i jako katolíci jsme si dovolili oslovit předsedu České biskupské konference a všechny její členy,“ okomentoval své důvody na Twitteru Kalousek.

V sobotním stanovisku ČBK požadavek politiků odmítla s tím, že „ani Hana Lipovská ani Maxmilián Kašparů ČBK v Radě ČT nezastupují. ČBK s nimi o výkonu jejich funkce žádným způsobem nekomunikuje ani jejich činnost podrobně nesleduje.“ Podle biskupů mají vykonávat svou funkci pouze v souladu se zákonem a se svým svědomím. Situací se bude ještě při nejbližší příležitosti zabývat Stálá rada České biskupské konference. Jejími členy jsou arcibiskup Jan Graubner, biskupové Jan Vokál, Jan Baxant, Martin David a generální sekretář Stanislav Přibyl.

ČBK nominovala Hanu Lipovskou do Rady ČT, teď se k ní ale nehlásí

Dopis Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska
Autor: Twitter

„Člověk se pořád učí. Ve stanovisku biskupů jsem si přečetl, že když do nějaké funkce někoho navrhnete a doporučíte, že pak za jeho konání nemáte žádnou odpovědnost. Beru to na vědomí a děkuji za odpověď. V životě se tím ale řídit nebudu. To bych se styděl,“ reagoval na vyjádření Miroslav Kalousek.

ČBK nominovala do Rady ČT ekonomku Hanu Lipovskou na návrh kardinála Dominika Duky, který byl v té době předseda biskupské konference a biskup-delegát pro sdělovací prostředky. Duka později na svém facebookovém profilu její nominaci vysvětloval tím, že Lipovská má „dar vysvětlování“ a v Radě by díky ní mohly zaznívat kritické hlasy: „…přece musí v Radě ČT být i opozice a kritické hlasy. Můžete mi namítnout, že jsme mohli volit třeba člověka, který má znalost filmové tvorby atd., to vše je pravda, ale takový se na listině zájemců neobjevil. Víc nemohu říci, my nejsme nátlaková skupina, jsme demokratická část společnosti.“

Přibyl: Možná, že z naší strany měla ta pozornost být ještě analytičtější

Generální sekretář ČBK Stanislav Přibyl dnes pro rádio Proglas připustil, že „možná, že z naší strany měla ta pozornost být ještě analytičtější, ale v době, kdy se o nominaci rozhodovalo, jsme se těmito aspekty, které vnášejí pochybnost do její kvalifikace, případně vztahu k veřejnoprávním médiím, zabývali. Myslím, že zodpovědně.“

Zároveň připojil osobní pohled na situaci kolem Rady ČT: „Já především těžce nesu ten styl a atmosféru, ve které se to nese. Takto zásadní věci, ať jsme toho či onoho názoru, by měly probíhat mnohem víc konsenzuálně a v atmosféře respektu jednoho k druhému. To mně tady chybí. Myslím, že napětí ve společnosti je dost a dost. V tomto smyslu mě mrzí i to, že jsme možná nevědomky přiložili polínko do ohně.“

Biskup Malý nevnímá práci Lipovské jako odpovědnou službu

„Paní Lipovská patří k těm členům Rady ČT, kteří vyvolávají napětí a vzbuzují nedůvěru vůči České televizi. To není odpovědná služba v zájmu společnosti,“ uvedl pomocný pražský biskup Václav Malý Deníku N. Kriticky se k Lipovské staví i plzeňský biskup Tomáš Holub. „Požádal jsem, aby se daným tématem v úterý zabývala Stálá rada ČBK. Do té doby se k tomu nebudu vyjadřovat,“ řekl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 56)