Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Představitelé hongkongského prodemokratického hnutí byli uvězněni

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 6. prosince 2020 16:45
Představitelé hongkongského prodemokratického hnutí byli uvězněni

Ivan Lam a Joshua Wong
Autor: AP

Hongkong - Představitele studentského prodemokratického hnutí Agnes Chowovou, Joshuu Wonga a Ivana Lama, poslal minulý týden hongkongský soud do vězení. Už 25. listopadu byli vzati do vazby za loňskou protivládní demonstraci před policejním ústředím v Hongkongu. Nyní soud Wonga odsoudil k 13 a půl měsícům odnětí svobody, Chowová dostala desetiměsíční trest a Ivan Lam sedm měsíců vězení.

Mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International vyzvala k „okamžitému a bezpodmínečnému propuštění“ odsouzených.

Loňské demonstrace vyvolal v Hongkongu návrh zákona, který měl umožnit vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny. Demonstranti vyjadřovali obavy, že lidé vydaní do Číny ovládané komunistickou stranou by mohli čelit nespravedlivým procesům. Hongkongská vláda nakonec návrh zákona pod tlakem stáhla, protesty ale pokračovaly s požadavkem širších demokratických reforem. Centrální čínská vláda nakonec letos v červnu prosadila pro Hongkong nový zákon o národní bezpečnosti, který umožňuje potlačování „teroristických a separatistických aktivit, podvratné činnosti i zahraničního vměšování“. Ten může být uplatňován také retroaktivně.

Všichni tři odsouzení představitelé hnutí se otevřeně hlásí ke křesťanství. Joshua Wong je evangelikální křesťan, Agnes Chowová a Ivan Lam katolíci. O své víře hovoří jako jednom z důvodů k politickému aktivismu.

Americký novinář a zakladatel novin Crux Now John L. Allen upozorňuje, že náboženské přesvědčení je jedním z hlavních motivů hongkonských protestů a přiklání k názoru, že současné počínání vládních orgánů je možné vnímat jako pronásledování křesťanů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)