Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel kněz a morální teolog Jiří Skoblík

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 15. prosince 2020 23:45
Zemřel kněz a morální teolog Jiří Skoblík

Mons. Jiří Skoblík
Autor: Wikipedia.org / Martin Davídek / Creative commons

Praha - O 3. adventní neděli 13. prosince zemřel v Ústřední vojenské nemocnici v Praze římskokatolický kněz, vysokoškolský pedagog, morální teolog a emeritní kanovník svatovítské kapituly Jiří Skoblík.

Jiří Skoblík se narodil 16. srpna 1932 v Praze, kněžské svěcení přijal 25. června 1961 v Litoměřicích. Jako kněz začínal v Praze na Hradčanech v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha coby dómský vikář. Poté působil jako kaplan či duchovní správce ve více pražských farnostech, na Vinohradech, v Nuslích, ve Strašnicích, v Malešicích, na Novém Městě u kostela sv. Štěpána a u sv. Ignáce, kde si získal mnoho příznivců. Tři roky působil i jako kaplan v Plzni. Mezitím absolvoval základní vojenskou službu. Od roku 1990 do roku 2004 působil jako odborný asistent na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy, současně byl i externím spirituálem Arcibiskupského semináře v Praze. V roce 1993 se stal sídelním kanovníkem Metropolitní kapituly v Praze. Šest let působil jako katedrální farář na Hradčanech. 

Od roku 2001 byl ustanoven jako rektor v Praze na Hradčanech, v klášterním kostele sv. Benedikta, kam chodil velmi rád, a kde věrně sloužil sestrám karmelitkám až do letošního roku. V roce 2004 se stal na KTF UK docentem, a o dva roky později proděkanem. V roce 2007 přijal hodnost kancléře Metropolitní kapituly v Praze a v květnu 2008 jej papež Benedikt XVI. jmenoval prelátem Jeho Svatosti.

Zádušní mše se uskuteční v pondělí 21. prosince 2020 ve 14 hodin v kostele sv. Jana Nepomuckého na Hradčanech.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)