Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Farnosti na Olomoucku řeší omezenou kapacitu místenkami i bohoslužbami venku

Kraje: Olomoucký / kir / ČTK / 19. prosince 2020 0:25
Farnosti na Olomoucku řeší omezenou kapacitu místenkami i bohoslužbami venku

Katedrála sv. Václava v Olomouci
Autor: Wikipedia.org / xkomczax / Creative Commons

Olomouc - Bohoslužbami konanými před kostelem, ale i rozdáváním místenek se rozhodly některé farnosti na území olomoucké arcidiecéze vyřešit povolenou pětinovou kapacitu na půlnoční liturgii. Povolení účastnit se těchto akcí navzdory zákazu vycházení kvůli pandemii koronaviru olomoucké arcibiskupství i přes řadu omezení vítá. Samotná opatření však nechává na jednotlivých farnostech, řekl dnes ČTK mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka.

"Území arcidiecéze sahající od Jeseníku až po Strání je velmi rozmanité, podmínky jsou různé. Jsou místa, kde je kostel tak velký, že 20 procent kapacity stačí, aby se na bohoslužbu dostal ti, co o to stojí. Na většině míst však 20 procent opravdu není moc, ale my nic centrálně nenařizujeme, jak to kněží mají řešit. Oni znají nejlépe své prostředí a ví, jak pravidla dodržet a jak to zařídit," uvedl mluvčí arcibiskupství.

Z umožnění navštívit půlnoční mši má arcibiskupství radost. "I když po celý rok dodržujeme a respektujeme všechna vládní nařízení, sami dbáme na to, aby věřící nebyli vystaveni riziku, neboť velkou část účastníků tvoří starší generace. Přeci jen ta noc vánoční je jednou za rok, je to mimořádná příležitost. Pokud se lidem umožní alespoň v nějaké podobě účast na bohoslužbách, tak z toho určitě máme radost," doplnil Gračka.

Farnosti se k podmínkám postavily různě. Například v Křenovicích u Kojetína se bohoslužba uskuteční venku, aby se nemuseli počítat věřící v kostele. "Při povolené kapacitě by se do kostela mohlo vejít zhruba 30 lidí, na půlnoční chodí zhruba sto lidí, bylo by škoda, kdyby se sem lidé nedostali. Vše je po dohodě s panem starostou, který vše kolem venkovního slavení bohoslužby zajišťuje. Uskuteční se v prostoru mezi kostelem a obecním úřadem," uvedl farář kostela Pavel Ryšavý.

Další kněží podle Gračky ve svých farnostech rozdávají místenky, lidé se tak mohou dopředu nahlásit. "Ve chvíli, kdy se kapacita vyčerpá, už nikdo další vpuštěn není. Často to dělají také tak, že z několika bohoslužeb od 24. do 26. prosince si mohou věřící vybrat jenom jednu, čímž zase pomohou tomu, aby se v kostelech vystřídalo více lidí. Těch způsobů, jak to řešit, je spousta. Kněží jsou schopni přijít se spoustou různých nápadů, jak se k tomu postavit, i proto se netroufáme centrálně to nějak regulovat," doplnil Gračka.

Vláda se rozhodla umožnit o Štědrém dni věřícím účastnit se půlnočních bohoslužeb, přestože má kvůli epidemii koronaviru platit zákaz vycházení po 23:00. V kostelech bude ale možné využít jen pětinu míst. Věřící ministr zdravotnictví Jan Blatný vyzval k užití roušky či respirátoru.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)