Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcibiskupství investovalo 100 milionů u zadlužené společnosti

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 19. prosince 2020 17:33
Arcibiskupství investovalo 100 milionů u zadlužené společnosti

Ilustrační foto: Arcibiskupský palác ve Wurmově ulici v Olomouci
Autor: Wikipedia.org / Lehotský / Creative Commons

Olomouc - Olomoucké arcibiskupství investovalo 100 milionů korun ve fondu Arca Capital CEE patřícího do zadlužené česko-slovenské skupiny Arca Investments. Nyní se církev snaží vymoci peníze zpět. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy. Skupina, sídlící na Slovensku, má dluhy v řádu stovek milionů eur, tedy v přepočtu v řádu miliard korun. Arcibiskupství uvedlo, že klienti skupiny byli podvedeni. Spolumajitel skupiny Rastislav Velič serveru řekl, že představí plán uspokojení věřitelů.

"Arcibiskupství olomoucké koupilo krátkodobý investiční instrument, jehož výtěžek měl být použit pro charitativní účely a rekonstrukci historických památek. Bohužel se však stalo jedním ze stovek klientů, kteří byli podvedeni," řekl serveru mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka. "Aktuálně činíme veškeré potřebné právní kroky a využijeme všechny možnosti k uspokojení vzniklé škody," doplnil.

Většinový spoluvlastník Arcy Velič serveru řekl, že církev patří k větším investorům skupiny a že Arca brzy představí komplexní plán, jak věřitele uspokojit. Dříve však uvedl, že skupina nevyplatí všechny své závazky v plné míře.

Arcibiskupství peníze investovalo letos na jaře. Už v červnu pak Arca Investments požádala na Slovensku o ochranu před věřiteli. Arcibiskupství člověka, který nesl za investici odpovědnost, propustilo. Podle mluvčího také přijalo opatření, aby se podobné riskantní finanční kroky neopakovaly. "Byla posílena pravomoc ekonomické rady diecéze tak, aby byla v budoucnu vždy zapojena do rozhodování o všech významnějších investičních záměrech. Tato ekonomická rada byla navíc posílena o další zkušené členy," uvedl Gračka.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)