Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán: Očkování je přijatelné i přes využití buněk plodů

Ze světa / kir / ČTK / 22. prosince 2020 15:24
Vatikán: Očkování je přijatelné i přes využití buněk plodů

Ilustrační foto
Autor: https://pixabay.com/

Vatikán - Nechat se očkovat proti covidu-19 je podle katolické církve morálně přijatelné i v případě, že se vakcíny opírají o výzkum, který využil tkáně potracených plodů. Oznámila to v pondělí vatikánská Kongregace pro nauku víry a dodala, že se na ni v posledních měsících s tímto dotazem obraceli věřící. Informovala o tom agentura AP.

Ačkoliv je podle učení katolické církve umělé přerušení těhotenství závažným hříchem, Vatikán dospěl k závěru, že je "morálně přijatelné obdržet vakcínu proti covidu-19 (od společností), které použily buněčné kultury z potracených plodů" při výzkumném a výrobním procesu.

Platí to v případě, kdy vakcíny, které jsou z "etického hlediska v pořádku", nejsou veřejnosti dostupné. Kongregace v prohlášení katolíky upozorňuje, že ačkoliv v některých zemích můžou být dostupné různé vakcíny, "zdravotnické úřady nepovolují občanům, aby si očkovací látku vybrali".

To, že je morálně přípustné nechat se očkovat proti nemoci covid-19, uvádí v dnešním stanovisku k očkování i Česká biskupská konference (ČBK). Na druhou stranu nelze podle českých biskupů nikoho diskriminovat kvůli rozhodnutí nenechat se očkovat.

Použití tkáně plodů pro vývoj vakcín není ničím neobvyklým, uvádí agentura DPA. Při výzkumu se o ně opíraly i společnosti Pfizer a BioNTech, jejichž vakcíně dnes podmínečnou registraci udělila Evropská komise, či firmy Moderna a AstraZeneca. V případě poslední jmenované očkovací látky výzkumníci využili klonovaných buněk, které pocházely z ledviny plodu potraceného v roce 1973, uvedl mluvčí Oxfordské univerzity, která se na vývoji vakcíny podílela.

V Česku i dalších zemích Evropské unie se má začít očkovat v neděli 27. prosince. Nejdřív přijdou na řadu zdravotníci a klienti sociálních ústavů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)