Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František, Justin Welby a Martin Fair naléhají na urychlení mírového procesu v Jižním Súdánu

Ze světa / vlu / Radiovaticana.cz / 24. prosince 2020 15:30
Papež František, Justin Welby a Martin Fair naléhají na urychlení mírového procesu v Jižním Súdánu

Ilustrační foto
Autor: UN

Vatikán/ Jižní Súdán - Ekumenické vánoční poselství určené politickým představitelům Jižního Súdánu naléhá na větší úsilí při cestě k míru a službě národu.

„V tomto vánočním čase si připomínáme, že náš Pán Ježíš Kristus přišel do světa mezi ty nejposlednější, do prašné stáje se zvířaty. Později vybízel ty, kdo se chtějí stát v jeho království velkými, aby byli služebníky všech (Mk 10,43),“ stojí v úvodu společného poselství papeže Františka, anglikánského primase Justina Welbyho a moderátora skotské národní presbyteriánské církve Martina Faira do Jižního Súdánu.

Náboženští představitelé ve svém vánočním poselství připomínají mírovou dohodu, k níž se vláda a opozice zavázala na schůzce spojené s duchovními cvičeními v dubnu loňského roku ve vatikánském Domu sv. Marty. Potvrzují také svůj příslib návštěvy této země, jakmile se situace normalizuje. „Malý pokrok, jehož bylo dosaženo, nás potěšil, avšak víme, že není dostačující k tomu, aby vaši lidé plně pocítili účinky míru,“ dodává trojice čelních náboženských představitelů s tím, že až k návštěvě dojde, chtějí být svědky proměny v tomto národě, jehož vůdci se budou „držet za ruce, v jednotě… a vystupovat jako prostí občané, aby se mohli stát Otci a (Matkami) svého národa“.

V závěru ujišťují o svých modlitbách za posílení důvěry mezi jihosúdánskými představiteli a za větší velkorysost ve službě jejich lidu. „Modlíme se, abyste zakusili pokoj, převyšující každé pomyšlení, ve svém srdci a v srdci svého velkého národa,“ (srov. Fil 4,7)

Jižní Súdán se stal od svého oddělení od Súdánu v roce 2011 dějištěm krvavého etnického konfliktu mezi vládními silami prezidenta Kiira z etnika Dinka a zastánci někdejšího viceprezidenta Machara z nuerského etnika, který byl obviněn z pokusu o státní převrat. Občanská válka si od roku 2013 vyžádala 400 tisíc obětí, čtyři miliony lidí vyhnala z domovů a téměř polovinu populace odsoudila k hladovění. Navzdory podpisu dohody o vyřešení konfliktu v roce 2018 (Revitalised Agreement on the Resolution of Conflict in south Sudan) zůstává situace v zemi složitá a uskutečňování dohody postuje jen velmi pomalu. Humanitární situaci zhoršuje pandemie a nedostatek jídla. Násilí i nadále sužuje velkou část národa.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)