Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 30 léty se konalo v Praze první velké setkání komunity z Taizé. Letošní ročník je on-line

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 30. prosince 2020 0:15
Před 30 léty se konalo v Praze první velké setkání komunity z Taizé. Letošní ročník je on-line

Ilustrační foto: vitráž v kostele Smíření v Taizé (autor: bratr Éric)
Autor: Flickr.com / Emmanuel Cattier

Taizé, Praha, Turín - Na pozvání kardinála Františka Tomáška a zástupců dalších církví hostila Praha před 30 lety evropské setkání mladých, pořádané mezinárodní ekumenickou komunitou bratří z Taizé. Setkání probíhalo od konce prosince do 1. ledna 1991 za účasti téměr stovky tisíc lidí. Mnoho mladých lidí ze zahraničí i z celého Československa bydlelo v rodinách v Praze i širším okolí.

Prezident Václav Havel tehdy prohlásil: „V dnešní převratné době, kdy usilujeme o celkovou přeměnu našeho života nejen ve sféře duchovní, v době, kdy se snažíme nalézt pravý smysl života a kdy všichni musíme přinášet oběti, přichází k nám pouť důvěry na zemi, aby nám pomohla hledat a najít pravé prameny víry a nové duchovní hodnoty, ztracené během desetiletí totalitního režimu.“

Letošní setkání se mělo v těchto dnech konat v italském Turíně. Současná pandemická situace to ale neumožnila a setkání tak probíhá on-line od 27. prosince do 1. ledna. Setkání se mohou zúčastnit mladí ze všech kontinentů a přímé přenosy modliteb jsou k dispozici pro každého. 

Program zahrnuje online přenosy bohoslužeb z Taizé, workshopů a podněty upravené z materiálů, které budou publikovány na začátku prosince – biblické texty, otázky pro sdílení ve skupinkách a poselství bratra Aloise pro rok 2021. Podrobnosti jsou k dispozici na stránkách komunity.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)