Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Federace židovských obcí je proti zneužití hvězdy jako symbolu neočkovaných

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 11. ledna 2021 13:00
Federace židovských obcí je proti zneužití hvězdy jako symbolu neočkovaných

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Federace židovských obcí a Nadační fond obětem holocaustu odsoudily zneužití Davidovy hvězdy, kterou nacisté označovali židovské obyvatele, při páteční demonstraci v Praze proti vládním opatřením proti šíření nemoci covid-19. Několik účastníků odmítajících i očkování proti této nemoci mělo na sobě připnutou šesticípou hvězdu s nápisem "neočkovaný". Federace a fond to vnímají jako "exemplární zneužití a relativizaci symbolu holocaustu spojeného s utrpením milionů lidí". Na jejich vyjádření na facebooku dnes upozornil server iDNES.cz.

"Je evidentní, že je třeba naši společnost neustále vzdělávat a doporučit všem, co se k tak nízkým projevům uchylují, navštívit místa spojená s nacistickou genocidou u nás i v zahraničí," doplnili zástupci nadace a federace na sociální síti.

Pátečního protestu se v Praze zúčastnily desítky lidí, vedle vládních protikoronavirových opatření zpochybňovaly i výsledky amerických prezidentských voleb a okolnosti úmrtí bývalého slovenského policejního prezidenta Milana Lučanského. Účastníci v průvodu prošli z Václavského náměstí před americké velvyslanectví na Malé Straně a pak ke slovenské ambasádě v Bubenči.

Podle iDNES.cz zneužití symbolu židovství při demonstraci odsoudil také izraelský velvyslanec v Česku Daniel Meron. "Použití Davidovy hvězdy při protestech proti očkování je ostudou a urážkou paměti obětí holocaustu," uvedl podle serveru.

V ponděli se k protestu přidali i generální sekretáři ERC a ČBK Petr J. Vinš a Stanislav Přibyl spolu s tajemníkem Federace židovských obcí Tomášem Krausem. "S velkým znepokojením jsme zaznamenali zneužití symbolu žluté židovské hvězdy ze strany odpůrců očkování proti COVID-19. Žlutá hvězda, kterou byli v období 2. světové války nuceni nosit Židé, se stala symbolem útlaku, utrpení a smrti mnoha milionů obětí nacistického teroru. Pokud si někdo tento symbol přivlastňuje a jeho užitím se chce stavit na roveň šesti milionů zavražděných v koncentračních a vyhlazovacích táborech, nelze v tom vidět nic jiného, než nevkusný a vypočítavý cynismus, který překračuje všechny myslitelné hranice. Toto zneužití ostře odsuzujeme a ty, kteří se ho dopustili, vyzýváme k veřejné omluvě", uváději ve svém stanovisku oba sekretáři a tajemník Kraus.

Kvůli nošení židovské hvězdy byla odvolána liberecká ombudsmanka 

Kvůli nošení žluté hvězdy musela ukončit svou práci pro liberecké Komunitní centrum Kontakt seniorská obmbudsmanka Lenka Tarabová. Právě žlutou šesticípou hvězdu s nápisem "Neočkovaný" si Tarabová při nedávných protestech proti vládním koronavirovým opatřením a očkování připnula na oblečení. "Chtěli jsme na to upozornit, aby si to lidi uvědomili. Stojím si za tím. To 'Neočkovaný' znamená člověk, na kterého se ukazuje, že je třídní nepřítel. Za všechno můžeme, protože se nechceme očkovat a nechceme se testovat," řekla.

Tarabová působila jako seniorská ombudsmanka v Liberci od dubna 2019. Pomáhala seniorům a lidem s postižením řešit problémy s bydlením, bezpečností, dluhy či úřady. Dohoda o provedení práce se střediskem Kontakt podle ní skončila už 31. prosince a vedení teď rozhodlo, že ji neprodlouží. "Služba ale během covidového období neprobíhala," uvedla Tarabová, která se svými názory na koronavirová opatření netajila. Její prohlášení zveřejnila na svých facebookových stránkách iniciativa Občanská neposlušnost.

"Připnutí žluté židovské hvězdy s nápisem Neočkovaný je pro mě jako původem historika absolutně neakceptovatelné jednání. Velmi silně souzním s odkazem holokaustu i jeho mnohamilionových obětí, takže jeho zneužití v aktuální koronavirové krizi je pro mě mimo veškeré chápání," uvedl náměstek libereckého primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). V případě Tarabové nelze podle něj mluvit o svobodě myšlení a vyjadřování. "Ombudsman je jedinečná pozice, která musí být spojena i s vysokou morální účastí ve veřejném dění," dodal. Město teď bude hledat nového seniorského ombudsmana.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)