Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František umožnil trvale pověřovat službou lektora a akolyty také ženy

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 12. ledna 2021 9:25
Papež František umožnil trvale pověřovat službou lektora a akolyty také ženy

Papež František
Autor: Unsplash.com / Nacho Arteaga

Vatikán - Vatikán včera zveřejnil papežský dokument „Spiritus Domini“, kterým mění paragraf Kodexu kanonického práva. Změna církevního práva se týká dvou funkcí, a sice četby při bohoslužbách (lektor) a služby u oltáře (akolyta), těmi mohou být nově trvale pověřeny i ženy. I v současné době tyto služby v některých komunitách zastávaly ženy, jednalo se ale pouze o výjimku schválenou místními biskupy.

Podle Vatikánského rozhlasu papež spolu s vydáním dokumentu zaslal dopis adresovaný prefektovi Kongregace pro nauku víry, kardinálu Luisovi Ladariovi, v němž František vysvětluje teologické důvody této volby. Papež píše, že „v rámci obnovy vyznačené II. vatikánským koncilem, dnes pociťujeme se stále větší naléhavostí potřebu znovu objevit spoluzodpovědnost všech pokřtěných v církvi a zejména pak poslání laiků“. 

S odkazem na závěrečný dokument Synody pro Amazonii poukazuje na skutečnost, že „pro celou církev, v nejrůznějších situacích, je naléhavě potřebné, aby se podporovaly a udělovaly služby mužům a ženám… Církev pokřtěných mužů a žen je třeba upevňovat skrze podporu služebnosti a především vědomí důstojnosti získané křtem.“

Ve zdůvodnění papež František zdůraznil, že tyto funkce jsou výrazně odlišné od funkcí, které si žádají vysvěcení, a proto je možné je otevřít všem věřícím bez rozdílu pohlaví.

„Změna sjednocuje církevní instituce s pastorační praxí ve světě,“ uvedla podle AFP ředitelka sdružení Women's Ordination Conference Kate McElweeová. Výrazně kritičtější je bývalá šéfredaktorka ženské přílohy vatikánského deníku L´Osservatore Romano a historička Lucetta Scaraffiová. Podle ní aktuální změna církevního práva „uzavřela otázku jáhenství“ žen.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)