Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František i emeritní papež Benedikt XVI. byli očkováni proti Covidu-19

Ze světa / kir / / 14. ledna 2021 17:03
Papež František i emeritní papež Benedikt XVI. byli očkováni proti Covidu-19

Papež František a emeritní papež Benedikt XVI.
Autor: Vaticannews.com

Vakcínu proti covidu-19 dostali už i papež František a emeritní papež Benedikt XVI., který z čela katolické církve odešel v roce 2013. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na vatikánské tiskové oddělení. Čtyřiaosmdesátiletý papež František byl očkován ve středu, jeho předchůdce, jemuž je 93 let, dostal vakcínu dnes. Oba patří vzhledem k věku k rizikové skupině v nynější pandemii, současný papež je ohrožen i vzhledem k tomu, že mu v mládí odebrali část plíce.

Nynější hlava katolické církve o víkendu vyzvala, aby se lidé nechali očkovat. "Je to etická volba, protože hazardujete se svým zdravím, se svým životem, ale také s životy ostatních," řekl papež František o víkendu v rozhovoru s italskou televizí. "Opravdu nerozumím tomu, proč někteří lidí říkají, že by vakcína mohla být nebezpečná. Jestliže lékaři tvrdí, že může fungovat dobře a nemáte zvláštní kontraindikace, tak proč se neočkovat?", dodal papež.

Vatikán, který je nejmenším nezávislým státem, začal s očkováním ve středu. Stane se zřejmě prvním státem na světě, který oočkuje svou populaci. Tento městský stát má totiž jen asi 800 obyvatel, z toho část žije na území Itálie. Očkovány ale budou i jeho asi 4000 zaměstnanců.

Ve Vatikánu se dosud potvrdily jen necelé tři desítky případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, z toho třetina u příslušníků Švýcarské gardy, která zajišťuje papežovu ochranu. O víkendu ale zemřel v souvislosti s covidem-19 papežův osobní lékař Fabrizio Soccorsi (78), který byl hospitalizován s rakovinou.

Vatikánská média neuvádí, jakou vakcínou se ve Vatikánu očkuje. Podle světových tiskových agentur tam aplikují americko-německo vakcínu od firem Pfizer a BioNTech. Tato vakcína se musí skladovat při velmi nízkých teplotách (asi minus 70 stupňů Celsia) a Vatikán podle agentury Reuters minulý týden oznámil, že koupil mrazící zařízení pro ultranízké teploty.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)