Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán zbavil bývalého biskupa obvinění ze sexuálního obtěžování

Ze světa / kir / ČTK / 29. ledna 2021 17:44
Vatikán zbavil bývalého biskupa obvinění ze sexuálního obtěžování

Ilutrační foto: Svatopetrské náměstí ve Vatikánu
Autor: Wikipedia.org / Francois Malan / Wikipedia Commons

Vatikán - Vatikán zbavil bývalého amerického biskupa Josepha Harta obvinění ve 14 případech sexuálního zneužití mladistvých. Informovala o tom dnes agentura AP. S rozhodnutím se neztotožnil Hartův nástupce v čele diecéze ve Wyomingu. Devětaosmdesátiletý Hart veškerá obvinění odmítal.

Vatikánská Kongregace pro nauku víry vyloučila stíhání biskupa v sedmi případech. V dalších pěti uvedla, že se nepodařilo sexuální obtěžování prokázat a v posledních dvou případech došla k závěru, že chlapci byli v posuzované době považováni za plnoleté.

Vatikánský úřad ale potvrdil dříve přijatý zákaz kontaktu s nezletilými a uvedl, že Hart zákaz v minulosti porušil. Vatikánský úřad hodnostáři také vytknul "nedostatečnou míru opatrnosti", když pobýval ve svém bydlišti s nezletilými osobami bez přítomnosti dalších lidí.

S rozhodnutím Vatikánu se neztotožnil biskup Steven Biegler, který nastoupil po Hartovi do čela diecéze ve Wyomingu. Biegler ustanovil vyšetřovací panel, podle kterého byla některá nařčení proti Hartovi s vysokou pravděpodobností pravdivá. "Obětem chci říct, že jim věřím a že mají mou podporu," uvedl Biegler.

Vyšetřování proti bývalému biskupovi odložily také úřady ve státě Wyoming.

Kritici poukazují na netransparentnost řízení vatikánských úřadů. Řízení totiž není veřejné a zveřejněny většinou nebývají ani zápisy řízení. Tato netransparentnost podle kritiků napomáhá k benevolentnosti špiček katolické církve k hodnostářům obviněným ze sexuálního obtěžování.

Za jednu z výjimek kritici považují případ bývalého kardinála a washingtonského arcibiskupa Theodora McCarricka, kterého v roce 2019 papež František propustil ze stavu duchovního kvůli obviněním ze sexuálního zneužití.

Joseph Hart byl biskupem ve Wyomingu v letech 1976 až 2001. Nařčení spadají do doby od začátku 60. až do konce 80. let.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)