Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Je Popeleční středa, věřícím začíná půst. Biskup Holub bude udílet popelec u dveří kostela

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 17. února 2021 17:16
Je Popeleční středa, věřícím začíná půst. Biskup Holub bude udílet popelec u dveří kostela

Ilustrační foto: udílení popelce v Akademické farnosti Nejsvětějšího Salvátora v Praha (2015)
Autor: farnostsalvator.cz

Plzeň, Karlovy Vary - Dnes je Popeleční středa. Věřícím začíná čtyřicetidenní půst, jehož smyslem je duchovní očista. Končí tak čas masopustu, který začal v lednu na Tři krále. Kněží na Popeleční středu udělují lidem takzvaný popelec, tedy znamení kříže popelem na čelo. Přijetí popelce je znamením kajícnosti převzatým z biblické tradice.

Na Popeleční středu žehná kněz při bohoslužbě popel připravený z jívových ratolestí požehnaných v předchozím roce při obřadech Květné neděle. Poté uděluje věřícím popelec: každého označí popelem na čele a řekne přitom: "Pamatuj, že jsi prach a v prach se navrátíš" nebo "Obraťte se a věřte evangeliu.".

Název popelec pochází z 10. století, kdy se udílel kajícníkům na znamení pokání. Od 11. století byl popelec udělován v tento den již všem věřícím.

Letos udělování popelce komplikuje epidemie nemoci covid-19. Vzhledem k platným opatřením proti koronaviru je omezený počet účastníků bohoslužeb. V Plzeňské diecézi, která zahrnuje Plzeňský a Karlovarský kraj, proto budou kněží udělovat popelce u dveří téměř 30 kostelů. Biskup Tomáš Holub vyzval všechny lidi, aby si pro starý symbol přišli.  "Byl bych rád, aby si tento symbol mohl každý prožít úplně tak, jak chce, a přemýšlel, co je v této situaci, která je složitá, pro něj nadějné," uvedl biskup. Sám bude popelec udělovat u kostela Nanebevzetí Panny Marie v centru Plzně a později pak u dveří kostela sv. Jana Nepomuckého na Chodském náměstí.

"Jsem přesvědčený, že je doba mimořádná a že v mimořádné době už slova nehovoří tak, jak by měla. A že to, co mnohem více hovoří, jsou symboly. Z toho důvodu bych chtěl nabídnout tenhle symbol, který je prastarý a podle mě nesmírně silný, všem lidem bez toho, že by to bylo spojeno s nějakým kázáním," řekl ČTK Holub.

Symbol popela znamená podle něj na jedné straně zmar a něco, co se nepovedlo, ale na druhé straně také živnou půdu, z níž něco nového roste.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)