Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Srbsko má nového patriarchu, podle médií je blízký prezidentovi

Ze světa / vlu / ČTK / 19. února 2021 15:43
Srbsko má nového patriarchu, podle médií je blízký prezidentovi

Srbský pravoslavný patriarcha Porfirij
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Bělehrad - Srbská pravoslavná církev (SPC) si ve čtvrtek zvolila nového patriarchu, kterým se stal 59letý metropolita Porfirije. V pozici nejvyššího představitele tradičně vlivné církve nahradí Irineje, který zemřel v listopadu po nákaze koronavirem. Funkce se Porfirije ujme dnes při oficiální ceremonii. Podle některých srbských médií nový patriarcha vyjadřoval sympatie k prezidentu Aleksandaru Vučičovi, kterému by mohl vyjít vstříc v otázce Kosova.

Porfirije, občanským jménem Prvoslav Perić, je 46. patriarchou SPC. Dosud vykonával funkci metropolity záhřebského a lublaňského. V letech 2010 až 2011 byl armádním biskupem. Tajná volba se uskutečnila v nedávno dokončeném chrámu sv. Sávy, který patří k největším svatostánkům v pravoslavném světě.

SPC je s odstupem největší náboženskou skupinou v Srbsku, která podle serveru Balkan Insight užívá značného vlivu na veřejný i politický život země. Měsíce po smrti Irineje provázely spekulace o tom, zda se bude stát pokoušet do volby zasahovat.

S volbou Porfirijeho mohou být vládnoucí politici spokojení, protože je považován za blízkého prezidentovi Vučičovi, shrnuje Balkan Insight. Dokládá to na nedávných mediálních vystoupeních nového patriarchy, v nichž se pochvalně vyjádřil o Vučičovi i vládě, jejíž agendu prezident fakticky určuje.

Televize Nova S uvedla, že Porfirije nezastává tak radikálně odmítavý postoj v otázce možného uznání nezávislosti Kosova jako předchozí patriarcha Irinej i někteří současní církevní představitelé. Vučičovi to proto dává větší manévrovací prostor při rozhovorech s Prištinou o normalizaci vzájemných vztahů. Kosovo je všeobecně považováno za „kolébku“ srbského pravoslaví, nacházejí se zde také nevýznamnější památky srbské církve.

Teolog Mladen Aleksić pro stranici RFE/RL řekl, že na nového patriarchu čeká řešení ožehavých problémů s církvemi v Černé Hoře a Makedonii, které se od SPC jednostranně odštěpily a dosud neúspěšně usilují o uznání církevní samostatnosti. Připomněl také největší spor v současném pravoslaví, který zapříčinilo uznání nezávislosti ukrajinské pravoslavné církve ekumenickým patriarchátem v Konstantinopoli v roce 2018. SPC se tehdy přiklonila na stranu ruské pravoslavné církve a církevní nezávislost Ukrajiny na Rusku neuznává.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)