Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Iráku před cestou papeže do země sílí protivládní protesty

Ze světa / kir / ČTK / 2. března 2021 9:52
V Iráku před cestou papeže do země sílí protivládní protesty

Ilustrační foto: poškozená mešita v Mosulu.
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Bagdád - Další zraněné si v pondělí vyžádaly střety demonstrantů s policií v centru Bagdádu, kde lidé manifestovali solidaritu s oběťmi a zraněnými při protivládních protestech, které se konaly minulý týden v jihoirácké Násiríji. Několik stovek demonstrantů dnes vyšlo do ulic i ve městě Basra. Informovala o tom agentura Reuters. Už v pátek přitom do Iráku přiletí papež František, jehož dva předchůdci Jan Pavel II. a Benedikt XVI. Irák nenavštívili z bezpečnostních důvodů.

Ve městě Násiríja, metropoli provincie Zikár, která je historickou baštou revolt v Iráku, trvají protesty už několik týdnů. V pátek při střetech s policií zemřelo podle agentury Reuters nejméně osm demonstrantů a na 250 osob utrpělo zranění. Kvůli protestům v pátek rezignoval guvernér Zikáru a jeho úřad dočasně převzal z pověření iráckého premiéra generál Abdal Ghaní Asadí, který před pár lety velel speciálním jednotkám znovudobývajícím území z rukou teroristické organizace Islámský stát (IS).

V neděli protestující v Násiríji oznámili pozastavení protestů na 72 hodin. Požadují vyšetření policejních zásahů proti demonstrantům a demisi šéfa místní policie. Chtějí také nového guvernéra, nezávislého na vládnoucích politických stranách, které viní z korupce a klientelismu a z toho, že zapříčinily dlouhodobě špatnou ekonomickou situaci v zemi.

Kromě obnovení protivládních demonstrací v některých iráckých městech zažil také Bagdád letos koncem ledna první sebevražedné útoky v rušné čtvrti od roku 2018. Dva sebevražední atentátníci 21. ledna zabili v Bagdádu na 30 lidí a další stovku osob zranili, k útoku se přihlásil IS.

Papež František má být v Iráku od 5. do 8. března a cestou chce mimo jiné podpořit tamní křesťanskou komunitu, která v zemi léta trpěla kvůli sektářskému násilí a útokům radikálů z IS. Papež se má v Iráku setkat i s představiteli místní vlády a s vlivným představitelem šíitského islámu ajatolláhem Alím Sistáním. Na programu má i návštěvu autonomního Kurdistánu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)