Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Izraelský nejvyšší soud uznal i neortodoxní konverze židů

Ze světa / kir / ČTK / 2. března 2021 10:09
Izraelský nejvyšší soud uznal i neortodoxní konverze židů

Ilustrační foto - Židé s typickými jarmulkami
Autor: Wikipedia.org / David Berkowitz / Wikimedia Commons

Jeruzalém - Izraelský nejvyšší soud dnes rozhodl, že místní úřady musí uznávat i konverze uskutečněné v Izraeli pod vedením rabínů neortodoxních směrů judaismu. I takto konvertovaní židé tudíž mají mít právo na izraelské občanství. Verdikt soudu, jímž vyvrcholil více než 15letý odvolací proces, vyvolal ostré reakce ultraortodoxních stran. Přivítaly ho některé opoziční strany, premiér Benjamin Netanjahu ho nekomentoval, informoval deník The Times of Israel.

Ministr vnitra Arje Deri, předseda ultraortodoxní politické strany Šas, označil verdikt nejvyššího soudu za "smrtelnou ránu židovskému charakteru státu" a "totální zničení statusu quo, který v zemi trvá přes 70 let". Kritizovala ho i další ultraortodoxní formace Jednotný judaismus tóry a někteří poslanci Netanjahuovy strany Likud."Rozhodnutí nejvyššího soudu je skandální! Přinese nám katastrofu," napsal na twitteru poslanec Likudu Miki Zohar. "Kdokoli z ciziny může přijít k reformnímu rabínovi a dostane povolení imigrovat do Izraele za 30 dnů. Je jasné, že v krátké době Izrael už nebude ani židovský ani demokratický," dodal Zohar.

Naopak Jair Lapid, šéf centristické opoziční strany Ješ Atid, verdikt soudu přivítal. "Izrael musí mít úplnou rovnost práv pro všechny proudy judaismu - ortodoxního, reformního i konzervativního. My všichni tady musíme žít společně s tolerancí a vzájemným respektem," uvedl Lapid, jehož strana je podle průzkumů druhou nejsilnější před parlamentními volbami chystanými na 23. března.

Avigdor Lieberman, šéf nacionalistické strany Izrael je náš domov, verdikt soudu označil za "historický" a uvedl, že jeho strana bude "pokračovat v boji proti náboženskému nátlaku".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)