Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel emeritní plzeňský biskup Milan Semilský

Domácí zpravodajství / kir / CČSH / 3. března 2021 22:23
Zemřel emeritní plzeňský biskup Milan Semilský

biskupská instalace M. Semilského
Autor: www.facebook.com/PDCCSH/

Plzeň - 24. února zemřel ve věku 84 let emeritní biskup Plzeňské diecéze Církve československé husitské bratr Milan Semilský. O úmrtí informuje diecéze na svém facebookovém profilu.

Semilský vyrůstal v prostředí věřící rodiny, navštěvoval Vysokou školu strojní v Plzni. Poté se přihlásil na Husovu bohosloveckou fakultu v Praze, kterou absolvoval v roce 1960. Během studia se oženil s Pavlou Kačínovou, s kterou měl dva syny.

Pro okruh blízkých přátel při studiích přepsal a společně s M. Matyášem a M. Strakou samizdatem vydal verše Jaroslava Seiferta (1956). Později tuto zkušenost zužitkoval na vydávání Mírových materiálů (1965–1981), čtvrtletníku jevícího se na první pohled poplatně k oficiální linii sdělovacích prostředků, ale obsahujícího obtížně dostupné pastorační a teologické texty zejména německé produkce (K. Barth, D. Boenhoeffer či E. Fromm), poezii (J. Zahradníček, J. Seifert, S. Karásek, Z. Svoboda či F. Šrámek) nebo církevně-politické úvahy a glosy.

Kněžské svěcení Milan Semilský přijal 26. června 1960. Téhož roku byl ustanoven farářem v Tachově. V letech 1969–1978 sloužil v náboženské obci Plzeň-východ a později jako tajemník diecéze v Plzni. V květnu 1988 si jej Diecézní shromáždění zvolilo plzeňským biskupem. Pastýřskou biskupskou službu konal do roku 1998.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)