Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nemocniční kaplani pomáhají pacientům s koronavirem. Sestra Františka navštěvuje i těžce nemocné

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 18. března 2021 10:09
Nemocniční kaplani pomáhají pacientům s koronavirem. Sestra Františka navštěvuje i těžce nemocné

Ilustrační foto
Autor: Zlin.cz

Brno - O své nemoci, ale třeba i o uprchlících nebo zbraních si chtějí povídat pacienti ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, které navštěvuje kaplanka Jana Majerčíková známá jako sestra Františka. Denně obejde pět až dvacet pacientů. Chodí i na covidová oddělení.

„Většina pacientů vidí svůj stav nadějně, ale jsou i pacienti, kteří vědí, že zemřou,“ řekla sestra Františka. Navštěvuje i pacienty na umělé plicní ventilaci. I když od nich nemá odezvu, mluví na ně nahlas a modlí se za ně.

Nemocniční kaplani poskytují duchovní službu jak věřícím, tak nevěřícím. Ve svatoanenské nemocnici službu zabezpečují tři kaplani. „Naším pracovním nástrojem je rozhovor. Jsme v nemocnici pro kohokoliv. Pro nemocné, jejich příbuzné i pro personál. Chodím za pacienty napříč generacemi, stavy a myšlenkovými proudy,“ uvedla sestra Františka.

Podle ní si ji volají třeba i nemocní, kteří si chtějí popovídat o uprchlících nebo o zbraních. „Zajímá je taky, jestli mám vlasy,“ poznamenala kaplanka. Nejčastěji se na ni ale obracejí lidé, kteří jsou v nemocnici delší dobu, a chtějí mluvit o své nemoci. „Kdybych se ocitla v takové situaci já, budu ráda, když za mnou někdo přijde a budu mu moct vypovědět, jak se to stalo a co cítím,“ řekla sestra Františka. Dodala, že pokud má pacient možnost ventilovat svou bolest, často dojde ke smíření.

Návštěvy pacienti vítají obzvlášť nyní, když kvůli pandemii covidu-19 platí dlouhodobý zákaz návštěv. „Už od října docházím i na covidová oddělení. Většina pacientů vidí svůj stav nadějně, ale jsou i pacienti, kteří vědí, že zemřou,“ uvedla sestra Františka. Kromě standardních covidových oddělení navštěvuje i anesteziologicko-resuscitační kliniku, kde jsou nejtěžší případy a lidé na umělé plicní ventilaci v umělém spánku. „Chodím se za nimi modlit, mluvím na ně nahlas, ale samozřejmě odezva od nich není žádná,“ dodala kaplanka.

Původně pracovala jako zdravotní sestra, do pastorace nastoupila v roce 2005, kdy služba nemocničních kaplanů začínala. Nemocniční kaplany nabízejí i jiné nemocnice, jako například Fakultní nemocnice Brno včetně její Dětské nemocnice, znojemská nemocnice nebo Nemocnice Kyjov.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)