Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V poledne se rozezní zvony za oběti pandemie

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 22. března 2021 0:22
V poledne se rozezní zvony za oběti pandemie

Ilustrační foto
Autor: Christnet.eu / Jan Kirschner

Praha - V pondělí 22. března se ve 12:00 hodin po celé republice bude držet minuta ticha za oběti pandemie COVID-19. Na tento den totiž připadá výročí od prvního dokumentovaného úmrtí na nákazu novým koronavirem. Během uplynulého roku zemřelo na následky tohoto onemocnění téměř 25 000 lidí.

Ekumenická rada církví i Česká biskupská konference se připojují k výzvě občanské iniciativy „Minuta ticha“ a prosí své věřící k tiché modlitbě v poledne 22. března a tam, kde je to technicky možné, vyzvaly duchovní správce farností a sborů k rozeznění zvonů na památku všech obětí pandemie a jako vyjádření podpory a účasti pozůstalým.

„Přispěje-li k této vzpomínce vyzvánění kostelních zvonů, připomínka památky obětí v médiích či důstojné a všech politických motivů prosté vzdání úcty obětem z úst veřejně působících osobností, budeme si jako společnost moci říct, že jsme nenechali zvítězit lhostejnost a nezájem o osudy druhých,“ stojí ve výzvě občanské iniciativy „Minuta ticha“, která tuto akci pořádá.

Mezi křesťany se minulý týden objevil i apel za důstojnější chování vůči zemřelým s koronavirem, tzv. Třeboňská výzva: „Považujeme za diskriminační praxi v pohřebnictví, kdy je tělům zemřelých s pozitivitou covid-19 odpírána stejná posmrtná péče jako tělům bez pozitivity. Jejich pohřbívání bez náležité přípravy, bez oděvu a v umělohmotných vacích, které neumožňují vypraviteli pohřbu vizuální kontakt s tělem zemřelého, a další omezení týkající se počtu osob na pohřbu, jsou útokem na nejzákladnější lidská práva,“ stojí ve výzvě. Podle signatářů tělo zemřelého po třech dnech od smrti už není infekční. Autoři výzvy kromě zacházení s těly zemřelých kritizují i omezující opatření při bohoslužbách.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)