Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Komunita v Neratově rozšíří nabídku služeb pro turisty

Kraje: Královéhradecký / kir / ČTK / 2. dubna 2021 1:31
Komunita v Neratově rozšíří nabídku služeb pro turisty

Ilustrační foto: kostel v Neratově v Orlických horách
Autor: www.propamatky.info

Bartošovice v Orlických horách (Rychnovsko) - V Neratově v Orlických horách letos rozšíří nabídku služeb pro turisty. Pokud to vládní opatření dovolí, na jaře otevře nové informační středisko, do letních prázdnin nově postavený společenský dům U Proroka a do konce roku na vyhrazených plochách přibude asi stovka parkovacích míst. ČTK to dnes řekli zástupci obce a Sdružení Neratov, které jsou investory. Celkové náklady na tyto projekty jsou více než 48 milionů korun, většinu z nich pokryjí dotace.

Neratov, který je známý obnoveným barokním poutním kostelem s charakteristickou prosklenou střechou, se v posledních letech stal oblíbeným cílem turistů z celé ČR. "Dům U Proroka by měl být zprovozněn do června. Během dubna počítáme ještě s úpravami povrchů kolem domu, v květnu předpokládáme kolaudaci," řekl Antonín Nekvinda ze Sdružení Neratov.

Společenský dům s parkovištěm pro 20 automobilů a infocentrum jsou investicemi Sdružení Neratov, které se od počátku 90. let snaží stejnojmennou vysídlenou osadu oživit. Společenský dům za 36 milionů korun bez započtení daně má ve stále navštěvovanější horské obci zvýšit ubytovací a restaurační kapacity. "Bude tam ubytování, bistro, velký společenský sál, sociální zázemí, chráněná dílna a také dílna pro pivovar. Dvě třetiny nákladů tvoří úvěr, jednu třetinu naše investice,” řekl ČTK Nekvinda.

Na rozdíl od domu U Proroka je infocentrum součástí projektu Česko-polská Hřebenovka podpořeného evropskými penězi. V Neratově v rámci projektu dříve vznikl most přes Divokou Orlici pro pěší, cyklisty, vozíčkáře a lyžaře. “Infocentrum vyšlo na 7,5 milionu korun s DPH a vzniklo na místě staré čističky. Více než 90 procent nákladů pokryla Česko-polská Hřebenovka,” uvedl Nekvinda.

V objektu bude kromě informačního centra také menší sál pro výstavy či přednášky a sociální zařízení pro návštěvníky.

Letos vzniknou v Neratově dvě parkoviště, kromě toho u společenského domu asi pro 20 aut, také parkoviště pro 85 aut vlevo od silnice směrem do Orlického Záhoří. Větší parkoviště buduje obec Bartošovice v Orlických horách, pod kterou Neratov spadá. “V létě by parkoviště vlevo od silnice na Záhoří mělo být hotové. Náklady jsou asi 4,5 milionu korun. Královéhradecký kraj nám na to dal 90tiprocentní dotaci. Dříve se tam parkovalo divoce,” řekl starosta Bartošovic Luboš Tylš.

Obec podle něj reaguje na zhoršující se dopravní situaci v Neratově. “Neratov se stal turisticky zajímavým místem. Zvláště v letních měsících je to problém, lidé parkují všude, kde se dá,” dodal starosta.

V Neratově už sdružení vybudovalo pivovar, funguje tam ubytování, hostinec, obchod. Sdružení Neratov pomáhá zdravotně postiženým včetně lidí s lehkým a středně těžkým mentálním postižením. Sdružení má ve všech svých střediscích, tedy nejen v Neratově, dohromady asi 250 zaměstnanců, většinu tvoří lidé s handicapem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)