Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Věřící na Lomci slavili kvůli pandemii velikonoční vigilii venku před kostelem

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 3. dubna 2021 22:08
Věřící na Lomci slavili kvůli pandemii velikonoční vigilii venku před kostelem

Ilustrační foto: velikonoční svíce
Autor: Clovekavira.cz / Dominik Novák

Lomec (Strakonicko) - Jako možnost k návratu k vyšším hodnotám bere současnou situaci kolem koronaviru páter Josef Prokeš, jenž dnes sloužil liturgii ve venkovním areálu kostela v Lomci na Strakonicku. Velikonoční vigilie, největší událost v roce pro křesťany, se přesunula do plenéru kvůli opatření souvisejících s koronavirem. Dvouhodinová bohoslužba se ale i přesto skládala se čtyř částí základní struktury, jako kdyby se uskutečnila v kostele, řekl ČTK Prokeš.

Podle něj má dnešní bohoslužba v nestandardních podmínkách větší význam, než kdyby se konala v běžném režimu, jak tomu bývalo v minulých rocích. "Myslím si, že křesťanství by se mělo umět přizpůsobit věcem, které jsou nějakým způsobem těžké. Proto bych to neviděl jako velký hendikep. Musíme si uvědomit, že řada křesťanů slaví Velikonoce ve válce nebo na útěku. Proto pro mě k charakteru křesťanství patří, že umí žít v krizi," uvedl Prokeš s odkazem na současnou situaci kolem koronaviru.

Dodal, že záležitosti dnešních dní mohou paradoxně mnohem lidem nabídnout jiné možnosti. Myslí tím především odklon od konzumního života. "Může nás to osvěžit a vést k podstatným věcem nedržet se těch, které jsou sice krásné, ale zdaleka ne tak nosné," řekl Prokeš. Poznamenal, že z historické perspektivy lidé zažili významnější a hlubší krize, než je současná pandemie.

Dnešní vigilie se skládala z částí oheň, slovo, voda a eucharistie. Součástí bohoslužby byl i křest pěti lidí. "Dospělí lidé se dříve křtili hlavně na tuto velkou noc. Správně by křest měl být v neděli ráno, ale toto slavení se už bere jako, že zasahuje do neděle," uvedl.

V běžném režimu vigilie na Bílou sobotu začíná až za tmy kvůli žehnání ohni. S ohledem na nařízení o omezení vycházení ve večerních hodinách však v Lomci harmonogram bohoslužby změnili a posunuli začátek na 18:30. Vláda sice povolila pořádání velikonočních bohoslužeb v pozdním termínu, ale Prokeš uvedl, že ponechali původní hodnu. "Výjimka přišla příliš pozdě a už jsme měli všechno zorganizované," uvedl kněz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)