Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Bílou sobotu náhle zemřel ugandský arcibiskup Cyprián, spolupracoval s českou Charitou

Ze světa / kir / praha.charita.cz / 8. dubna 2021 9:54
Na Bílou sobotu náhle zemřel ugandský arcibiskup Cyprián, spolupracoval s českou Charitou

Kardinál Vlk s arcibiskupem Cyprianem Kizito Lwangou při návštěvě Ugandy
Autor: www.cirkev.cz / archiv P. Stanislava Přibyla

Uganda - Na Bílou sobotu, 3. dubna, zemřel náhle ve věku 68 let kampalský arcibiskup Cyprian Kizito Lwanga. Od roku 2004 intenzivně spolupracoval s Arcidiecézní charitou Praha na rozvojových programech v Ugandě včetně Adopce na dálku®, České nemocnice v Buikwe a dalších.

„S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o náhlém úmrtí otce arcibiskupa Cypriana,“ říká Jaroslav Němec, ředitel Arcidiecézní charity Praha. „Otec Cyprian byl naším blízkým spolupracovníkem. Stál u vzniku naší mise v Ugandě – byl zakládajícím členem a dlouholetým předsedou organizace Uganda Czech Development Trust, kterou jsme v Ugandě založili, abychom mohli jejím prostřednictvím efektivně pomáhat nejchudším lidem zejména v oblasti vzdělání, zdravotnictví a zdrojů obživy.“

Dalším významným českým rozvojovým programem, na kterém se arcibiskup Cyprian podílel, je Česká nemocnice sv. Karla Lwangy. Nemocnice situovaná ve vesnickém kraji Buikwe, kde žije většina obyvatel pod hranicí chudoby, ošetří ročně přes 20 tisíc pacientů. „Právě v tomto roce jsme společně plánovali opravu a rekonstrukci další nemocnice, tentokrát v hlavním ugandském městě Kampale,“ říká Jaroslav Němec.

Díky zájmu o charitní práci a vysoké erudici v této oblasti byl arcibiskup Cyprian v roce 2006 jmenován prezidentem Caritas Africa.  Kardinál Dominik Duka poslal kněžím a lidu kampalské arcidiecéze kondolenční dopis, kde vyzdvihuje osobnost arcibiskupa, jeho vztah k pražské arcidiecézi a ke společným rozvojovým projektům pražské Charity v Ugandě.

„Arcibiskup Cyprian byl pravý pastýř, advokát chudých, obdivuhodný leader se smyslem pro spravedlnost. Jeho odchod je pro nás všechny velkou ztrátou. Jak příznačná jsou dnes jeho slova, která pronesl na začátku obřadu Křížové cesty, kterou vedl jen den před svou smrtí v Kampale na Velký pátek 2. dubna: ´Ježíš zemřel pro Vás, zemřel pro mě, zemřel pro celé lidstvo´,“ uzavírá Jaroslav Němec.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)