Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyzval MMF a Světovou banku k novému modelu, v němž trhy budou sloužit obecnému blahu

Ze světa / vlu / ČTK / 9. dubna 2021 10:16
Papež vyzval MMF a Světovou banku k novému modelu, v němž trhy budou sloužit obecnému blahu

Ilustrační foto
Autor: MMF

Washington/Vatikán - Papež František v dopise adresovaném jarnímu zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB), které se koná tento týden, vyzval jeho účastníky k solidaritě při rozdělování vakcín proti covidu-19 a k odpuštění části dluhů nejchudším zemím. Vyjádřil také naději, že jejich schůzka přispěje k nalezení modelu obnovy, který nevrátí svět do nerovného hospodářského a sociálního módu, v němž na nepatrnou menšinu světové populace připadá polovina světového bohatství.

„Pokud máme vyjít z této situace jako lepší, humánnější a solidární svět, je třeba vymyslet nové a kreativní formy sociální, politické a ekonomické účasti, citlivé k hlasu chudých, a takové, které je zahrnou do budování naší společné budoucnosti,“ napsal papež mimo jiné v dopise. Vyzval také k odpuštění části dluhu chudým zemím. Podle něj by to bylo „hluboce humánní gesto“, které může pomoci lidem k rozvoji i k přístupu k vakcínám, zdravotnictví, školám a práci.

„Zatímco mnohé země vytvářejí své národní plány obnovy, zůstává naléhavá potřeba světového plánu, který může vytvořit či zregenerovat stávající instituce, zejména ty světové, a pomoci vybudovat novou síť mezinárodních vztahů, jež přispějí k pokroku a rozvoji všech. To nutně znamená dát chudým a méně rozvinutým státům efektivní podíl na rozhodování a umožnit jim přístup k mezinárodním trhům,“ uvedl papež.

Podle papeže Františka je „na čase si přiznat, že trhy, zejména ty finanční, se neřídí samy“. „Trhy se musí opírat o zákony a pravidla, která zajistí jejich fungování pro společné blaho,“ dodal. To je podle papeže obzvlášť důležité v kontextu světové zdravotnické nouzové situace, způsobené pandemií covidu-19. „V tomto ohledu potřebujeme zejména spravedlivou vakcínovou solidaritu, protože nesmíme dopustit, aby zákon trhu převládl nad zákonem lásky a zdraví pro všechny,“ napsal také papež světovým finančním lídrům.

Na závěr vyjádřil naději, že jednání MMF a SB přinese „mnoho ovoce“ a moudrá řešení pro udržitelnou budoucnost, v níž finance budou sloužit obecnému dobru, zranitelní budou v centru zájmu a „Země, náš společný domov, bude dobře opečovávána“.

Papežovo poselství bude na setkání tlumočit kardinál Peter Turkson, prefekt vatikánského Úřadu pro integrální lidský rozvoj.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)