Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na obnovu kostela v Hranicích vybrali evangelíci ve velikonoční sbírce více jak milion korun

Kraje: Olomoucký / kir / Vlastní zpráva / 9. dubna 2021 17:41
Na obnovu kostela v Hranicích vybrali evangelíci ve velikonoční sbírce více jak milion korun

Dostavba evangelického kostela v Hranicích na Moravě
Autor: archiv sboru ČCE v Hranicích

Hranice na Moravě - V loňském roce byla velikonoční sbírka ve všech sborech Českobratrské církve evangelické -tzv. Hlavní dar lásky – určena na dostavbu a rekonstrukci evangelického kostela v Hranicích na Moravě. Sbor se obával, že sbírka probíhající v době uzavřených kostelů bude mála a nepokryje plánované investice, přesto nakonec evangelíci i za těchto nepříznivých okolností podpořili malý sbor a sbírka vynesla 1,1 mil. Kč, uvádí ve zpravodajství Evangelický týdeník – Kostnické jiskry (ET-Kj).

Objekt kostela má zajímavou historii. Nejdříve na místě současné stavby stál kostelík Jednoty bratrské, který byl vypálen za třicetileté války. Současný kostel byl postaven na jeho základech a sloužil katolické církvi až do josefinských reforem, kdy byl zrušen a budova byla využívána přes sto let jako sklad soli. Po vzniku Československa koupili chrám evangelíci a znovu jej otevřeli pro bohoslužby.

Po sto letech užívání stavba silně chátrala a potřebovala radikální rekonstrukci. Na stavu omítek se promítlo i zasolení ještě z doby skladování soli. Zcela chybělo i sociální a společenské zázemí. Proto se sbor rozhodl pro vybudování přístavby kostela, která bude sloužit i jako komunitní centrum. V loňském roce proběhla většina hlavních stavebních prací. Zcela dokončena by měla být v příštím roce. V minulosti, v době, kdy byl kostel solárnou, stávala z každé strany kostela jedna menší budova. Nová přístavba byla provedena jen z jedné strany a vypadá podobně. Kostel je kulturní památkou a památkáři podle ET projekt dostavby velmi ocenili i finančně podpořili.

Byl vypracován projekt na celkovou rekonstrukci kostela a na přístavbu. Celkové náklady jsou předběžně odhadnuty na 9–10 milionů korun a jsou pokryty z více zdrojů. Financování probíhá za podpory Ministerstva kultury, z programu na obnovu kulturních památek, z grantového programu města Hranice, z fondů Evropské unie pro regionální rozvoj, a kromě již zmiňované velikonoční sbírky čerpal sbor i jiných církevních fondu; Jeronýmovy jednoty nebo tzv. Kulatého stolu, z kterého jsou rozdělovány dary zahraničních evangelických církví. Z těchto zdrojů jsou pokryty zhruba 2/3 plánovaných nákladů.

 „Během loňského roku, kdy se život nejen v církvi téměř zastavil, se naše plány, díky Pánu Bohu, realizovaly. Těšíme se, plánujeme a toužíme přežít nejen dobu covidovou, ale nadále také jako malý sbor, který nechce být odepsán. S naším malým zasoleným kostelíkem dostávám zkušenost, že když je soli hodně, tak to taky není ideální. Když máme být dle Písma solí země, opravdu nás nemusí být hodně, aby to bylo dobré a „stravitelné,“ dodává podle ET místní farářka Pavlína Lukášková, která na sboru působí od roku 2010.

V letošním roce je stále probíhající sbírka určena na rekonstrukci funkcionalistického kostela ČCE v Brně – Židenicích.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)