Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dary stačí na opravu chrámu Notre-Dame v Paříži, vybrala se téměř miliarda euro

Ze světa / kir / ČTK / 16. dubna 2021 8:50
Dary stačí na opravu chrámu Notre-Dame v Paříži, vybrala se téměř miliarda euro

Požár chrámu Notre-Dame 15. dubna 2019
Autor: The Spectator Index

Paříž - Dary a přísliby darů na opravu vyhořelého chrámu Notre-Dame v Paříži stačí na pokračování stavebních prací. Ve francouzském Senátu to ve středu uvedla ministryně kultury Roselyne Bachelotová. Podle ní se slavná památka znovu otevře veřejnosti v roce 2024. Mezinárodní sbírka zatím přijala dary a přísliby v hodnotě 833 milionů eur (21,6 miliardy korun).

"Mohu vám říct, že katedrála Notre-Dame v Paříži se znovu otevře v roce 2024," potvrdila ministryně termín, který si po požáru vytyčil za cíl francouzský prezident Emmanuel Macron. Šéf Elysejského paláce a Bachelotová ve čtvrtek chrám u příležitosti druhého výročí ničivého požáru navštíví, aby se přesvědčili o postupu stavebních prací.

Ministryně odmítla názor, že vybrané prostředky na celkovou opravu katedrály nestačí, i opačnou domněnku, že prostředků je moc. "Nyní nám vybraná částka umožňuje v klidu pokračovat ve stavebních pracích," uvedla ministryně. Na obnovu pařížské katedrály byly v roce 2019 uspořádány sbírky i v České republice.

V březnu francouzské úřady uvedly, že začaly s výběrem dubů, jež budou použity k opravě věží a krovů katedrály. Podle německé stanice Deutsche Welle bude zapotřebí zhruba 2000 vzrostlých stromů. Proti jejich vykácení protestuje ekologické sdružení Robin des Bois, které již dříve podalo žalobu kvůli tomu, že úřady dostatečně neochránily obyvatele před nadměrnými emisemi způsobenými požárem v roce 2019. Rekonstrukci podle plánů z 19. století za použití dřeva a olova považuje mluvčí sdružení Jacky Bonnemains za "přežitek". Mluvčí správce katedrály uvedl, že původní kombinace představuje "ideální mix" pro statiku budovy.

Pařížská katedrála začala hořet před dvěma roky, 15. dubna večer. Než ji hasiči následujícího dne nad ránem uhasili, zničil oheň střechu, krov a špičatou věžičku z 19. století, takzvaný sanktusník. Oheň zřejmě způsobil elektrický zkrat nebo špatně uhašený cigaretový nedopalek. Podle vyšetřovatelů chrám nikdo nezapálil úmyslně.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)