Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Polsko si dnes připomíná povstání ve varšavském židovském ghettu

Ze světa / kir / ČTK / 19. dubna 2021 11:42
Polsko si dnes připomíná povstání ve varšavském židovském ghettu

Zajatí Židé po potlačení povstání
Autor: Wikipedia / Wikipedia Commons

Varšava - Polsko si dnes připomíná 78. výročí od vypuknutí povstání obyvatel židovského ghetta ve Varšavě, kteří se v zoufalém pokusu snažili odvrátit deportace do nacistických vyhlazovacích táborů. Jednalo se o největší ozbrojené povstání Židů za druhé světové války a také první městskou vzpouru v okupované Evropě, píše agentura PAP. Pandemie koronaviru přesunula velkou část letošních připomínkových akcí do virtuálního prostoru.

"Letos se nám nepodaří setkat se společně. Při vzpomínce na ty, kteří odešli, dnes nemůžeme riskovat své zdraví a životy. Život je velký dar, jenž je třeba ctít," řekl vrchní polský rabín Michael Joseph Schudrich. Zdůraznil zároveň, že je nutné o povstání ve varšavském ghettu říkat pravdu. "Navzdory plynoucím rokům a civilizačním změnám nesmíme zapomenout na to, co se tehdy stalo, na lidi, kteří umřeli, byli zavražděni. Svědectví jejich života nás učí, že jsou v životě hodnoty, jako je svoboda nebo lidská důstojnost, za které je nutné bojovat až do konce, do posledního dechu," řekl agentuře PAP Schudrich.

"Můj přítel se zeptal Marka Edelmana, posledního velitele povstání v ghettu, zda se se pustil do boje, protože si sám chtěl vybrat formu své smrti. Přiznal tenkrát, že nešlo o formu smrti, ale o volbu toho, jakým způsobem bude žít do okamžiku, kdy zemře," dodal Schudrich.

Letošní akce k uctění památky hrdinů povstání omezily, podobně jako v loni, současná opatření proti šíření koronaviru. Řada z nich se přesunula na internet, kde jsou naplánovány koncerty, debaty, přednášky nebo filmové projekce, uvedl server televize TVN24 s odvoláním na starostu Varšavy.

Židovské ghetto vytvořili ve Varšavě nacisté v roce 1940 a nastěhovat se do něj museli všichni Židé, kteří žili mimo jeho oblast. Zhruba 450.000 lidí se pak tísnilo na malém prostoru a v katastrofálních podmínkách - desítky tisíc z nich nepřežily. V létě 1942 nacisté začali s likvidací ghetta a za dva měsíce se na 260.000 Židů dostalo do vyhlazovacího tábora Treblinka. V dubnu 1943 zahájili nacisté poslední etapu likvidace ghetta, narazili však na nečekaně silný ozbrojený odpor stovek židovských mladíků a dívek. Hlavní ozbrojené střety vypukly 19. dubna 1943.

Povstání mělo malé šance na úspěch, nacisté ho potlačili za necelý měsíc, stalo se však symbolem vzdoru ve zdánlivě marné situaci. Zahynulo během něj 13.000 Židů, dalších zhruba 50.000 nacisté následně deportovali zejména do Treblinky. Mrtvých na německé straně bylo asi 100 až 200. Přibližně čtyřicítce židovských bojovníků se podařilo z ghetta uprchnout kanály a část z nich vytvořila partyzánské oddíly, další vstoupili do polských jednotek a někteří později bojovali ve Varšavském povstání v roce 1944.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)