Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Spolek Zelené srdce usiluje o záchranu kaple v Pelhřimově. Město zvažuje kapli převzít

Kraje: Vysočina / kir / ČTK / 21. dubna 2021 20:49
Spolek Zelené srdce usiluje o záchranu kaple v Pelhřimově. Město zvažuje kapli převzít

Vyčištěný interiér kaple svaté Anny v Pelhřimově slouží i pro koncerty
Autor: www.zelenesrdce.cz

Pelhřimov - Zastupitelé Pelhřimova budou na dubnovém zasedání rozhodovat o bezplatném převzetí zpustlé kaple svaté Anny, která leží za zahrádkářskou kolonií severně od města. Radnice ji bude chtít v nejbližších letech opravit stejně jako přístupovou cestu k ní. ČTK to řekl místostarosta Pelhřimova Zdeněk Jaroš (TOP 09).

Převzetí kaple podle něho bude pro město velký závazek, který ale má podporu zastupitelů, nejen koaličních. "Jsem přesvědčený, že i v opozici se najdou hlasy na to, abysme tu kapli měli a časem ji opravili," řekl Jaroš.

O záchranu poničené pelhřimovské kaple svaté Anny, se od roku 2007 snaží spolek Zelené srdce.  "V té době byla kaple v dosti žalostném stavu, byla zarostlá zvenku i zevnitř. Na zdech rostly náletové keře, nedalo se do ní ani pořádně vstoupit. To jsme všechno vyčistili, vyvozili jsme suť. Podařilo se nám sehnat nějaké peníze na zakonzervování alespoň zdí, aby se to dál nerozpadalo," řekl ČTK za spolek Pavel Koubek.

Spolek v kapli každoročně pořádá veřejná setkání - Den pro kapli svaté Anny. Naposledy se konal loni v červenci. Spolek na opravu kaple vypsal také veřejnou sbírku. Na jejím účtu je podle Koubka asi 150.000 korun a stále pokračuje. "Počítáme s tím, že se nějak dohodneme s městem, že se peníze použijí na obnovu kaple," řekl Koubek.

Podle informací na webu, který mapuje osud poničených církevních staveb, nechali raně barokní kapli postavit v letech 1699 - 1700 pelhřimovští měšťané Matěj Mauricius Klokotský a Samuel Klokotský. Ještě ve 40. letech 20. století chodilo ke kapli procesí z Pelhřimova. Po roce 1948 už nesměla být opravována. Zničená byla i přístupová cesta, která k ní vedla. Kaple je od roku 2011 kulturní památkou.

Cesta je nyní jen mezi nemocnicí a zahrádkářskou kolonií. Ze státního pozemkového úřadu by podle Jaroše měla být převedená na město. "Protože jsme si ji zařadili mezi komunikace místního významu, takže by nám ji měli bezplatně převést. A my bychom ji samozřejmě rádi, třeba v příštím roce, obnovili až ke kapli," řekl Jaroš.

Zastupitelstvo, které rozhodne o převzetí kaple, zasedne 28. dubna.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)