Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Mladá Mexičanka lídry na klimatickém summitu kárala, papež popřál úspěch

Ze světa / kir / ČTK / 23. dubna 2021 10:19
Mladá Mexičanka lídry na klimatickém summitu kárala, papež popřál úspěch

Ilustrační foto
Autor: wikipedie.com / Wikipedie Commons /NASA

Washington - Účastníci virtuálního summitu o změnách klimatu si včera na Den Země vyslechli i kritický projev 19leté aktivistky z ekologického hnutí Fridays For Future (Pátky pro budoucnost). Mexičanka Xiye Bastidaová světovým lídrům vzkázala, že "klimatickou krizi" způsobily činy lidí, jako jsou oni, a podpora systémů fungujících na úkor chudších regionů. Promluvil i papež František, který řekl, že svět je na pokraji katastrofy, a politikům popřál úspěch.

Oba projevy přišly poté, co prezidenti a premiéři z celého světa v úvodním bloku dvoudenní konference prezentovali nové ekologické cíle a ujišťovali o svém odhodlání postavit se klimatickým změnám.

"Je načase konat. Jsme na pokraji," řekla následně hlava katolické církve, která varovala před "cestou sebedestrukce". František dlouhodobě vystupuje na podporu ochrany přírody a sociální spravedlnosti a v dnešním vystoupení obě témata spojil, když hovořil o potřebě vybudovat "spravedlivou planetu v bezpečí z pohledu životního prostředí". "Přeji vám úspěch v tomto krásném rozhodnutí spojit se, kráčejte kupředu společně, já s vámi budu do konce cesty," citovala papeže agentura AP.

Aktivistka Bastidaová zvolila poněkud ostřejší tón, a napodobila tak některá vystoupení své vrstevnice Grety Thunbergové, která je nejznámější tváří iniciativy Fridays for Future. Mexičanka současný vývoj globálního klimatu připsala mocným lidem, kteří "udržují a podporují škodlivé systémy kolonialismu, útlaku, kapitalismu a tržně orientovaných zaslepených řešení".

Současné ekonomické a politické systémy "se opírají o existenci obětovaných zón" tvořených "globálním jihem" a komunitami lidí tmavé pleti, řekla Bastidaová. Odpověď na globální oteplování podle ní musí zohledňovat i sociální spravedlnost.

Švédka Thunbergová mezitím promluvila k jednomu z výborů americké Sněmovny reprezentantů a reagovala přímo na nové emisní plány ohlášené na úvod virtuálního summitu. "Tyto cíle by mohly být skvělým začátkem, nebýt skutečnosti, že jsou plné mezer a prostoru pro šizení," citoval ji zpravodajský web Axios. Podle Thunbergové jsou nové cíle manipulativní a závislé na "v současnosti prakticky neexistujících technologiích negativních emisí".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)