Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Policie řeší večírek na střeše Arcibiskupského paláce v Praze

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 29. dubna 2021 22:30
Policie řeší večírek na střeše Arcibiskupského paláce v Praze

Ilustrační foto: Arcibiskupský palác v Praze
Autor: Wikipedia.org / Sokkk y / Creative Commons

Praha - Policie prověřuje večírek, který se konal v úterý na střeše Arcibiskupského paláce na pražském Hradčanském náměstí. Upozornil na něj Blesk. Akce se účastnil například majitel společnosti Pražské Benátky Zdeněk Bergman, vedoucí sekretariátu kardinála Dominika Duky Vojtěch Mátl, vedoucí Útvaru pro ochranu prezidenta ČR Martin Baláž či velitel Hradní stráže Jaroslav Ackermann. Podle Deníku N bylo s Balážem zahájeno kárné řízení, to čeká také Ackermanna. Pořádání podobných akcí je nyní kvůli epidemii koronaviru zakázané. Na fotografiích Blesku navíc nemají účastníci večírku roušky ani respirátory.

"O události, která se stala v úterý večer na Hradčanském náměstí, jsme se dozvěděli dnes z médií. Věc již prověřujeme. V případě zjištění podezření na nerespektování vládních nařízení vše oznámíme příslušnému správnímu orgánu k dořešení," řekl serveru iRozhlas.cz pražský policejní mluvčí Jan Rybanský. Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová o akci nevěděla, pokud ale dostane podnět, zahájí hygienici správní řízení.

Podle Blesku večírek trval nejméně od 17:30 asi do jedné ráno. Bergman tvrdí, že šlo o pracovní setkání. Dukův mediální poradce Romuald Štěpán Rob Deníku N řekl, že akce souvisela s plánovaným festivalem Navalis, který pořádá právě Bergmanem založená společnost Svatojánský spolek. To ale popírá předseda spolku Vojtěch Pokorný. "Jsem předseda spolku, který to pořádá, tak asi těžko,“ řekl serveru.

O den dříve slavil kardinál Duka 78. narozeniny. Podle Bergmana se ale Duka večírku neúčastnil. Arcibiskupství se k záležitosti odmítlo vyjádřit.

Také Baláž tvrdí, že byl na pracovním setkání. Kárné řízení s ním ale bylo zahájeno kvůli tomu, že na snímcích Blesku nemá nasazenou roušku či respirátor. "Důvod a okolnosti účasti pana ředitele Baláže v sídle pražského arcibiskupství nebudeme komentovat. Služební funkcionář ale zahájil kázeňské řízení pro podezření ze spáchání přestupku, a to na základě zveřejněných fotografii, kde se pan plk. Baláž pohybuje na veřejnosti bez ochranného prostředku dýchacích cest," řekla Deníku N mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová. Prezident Miloš Zeman se podle mluvčího Jiřího Ovčáčka touto záležitostí nezabývá.

"Důvod a okolnosti návštěvy velitele Hradní stráže plukovníka Jaroslava Ackermanna v Arcibiskupském paláci nebudeme komentovat. Služební orgán s velitelem Hradní stáže zahájí kázeňské řízení pro podezření ze spáchání přestupku,“ řekl Blesku mluvčí hradní stráže Jiří Havel.

Podobnou záležitost řešila policie po lednovém večírku v Teplicích. V tamním hotelu Prince de Ligne slavil narozeniny podnikatel a bývalý vlivný politik ČSSD Petr Benda. Oslavy se účastnil mimo jiné liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák, kterého kvůli tomu policejní prezident Jan Švejdar odvolal z funkce. Na oslavě byli také bývalý premiér Jiří Paroubek, šéfe Národní sportovní agentury Milan Hnilička či místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)