Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katoličtí kněží v Německu přes zákaz Vatikánu požehnali homosexuálním párům

Ze světa / jkkb / Vlastní zpráva / 10. května 2021 21:27
Katoličtí kněží v Německu přes zákaz Vatikánu požehnali homosexuálním párům

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com

Hamburk - Německé farnosti zvou ve dnech kolem 10. května „ke službě požehnání pro všechny zamilované“, uvádí  kanadský server Présence-Info.

Akce nazvaná „Láska vítězí“ byla spuštěna v Hamburku, jak oznámila tisková kancelář německých katolíků KNA. Internetová stránka, kde se pozvání objevilo, objasňuje, že cílem je „slavit různost životních cest a příběhů lidské lásky“ a prosit o Boží požehnání.

Homosexuální páry jsou zvány také, což přitahuje pozornost veřejnosti, neboť vatikánská Kongregace pro nauku víry v polovině března prohlásila, že katolická církev není schopna homosexuálním svazkům žehnat.

Němečtí katolíci podle KNA toto vatikánské prohlášení silně kritizovali.

„Žehnám budovám a strojům na zpracování cukrové řepy,“ říká P. Burkhard Hose z Würzburgu. „Tak proč bych nemohl žehnat lidem, kteří se milují?“

P. Hose a teolog z Hammu P. Bernd Mönkebüscher sesbírali 11 000 podpisů proti zákazu žehnat stejnopohlavním párům, jak informuje KNA. Podle ČTK podepsalo petici i 2600 kněží a teologů v Německu a Rakousku.

Budeme tu mít všechny možné formy vztahů: klasické heterosexuální manžele, rozvedené, znovusezdané, nesezdané páry a ano, také páry stejného pohlaví," řekl k akci kněz Oldin.

Podle nedávného průzkumu společnosti Pew Research Center se 86 procent Němců domnívá, že by měla být homosexualita společensky přijímána.

Viceprezidentka Německého sdružení katoliček Birgit Mocková říká: „Současná diskuse by mohla vést k historickému kroku: katolická církev v Německu by mohla pozitivně uvážit zodpovědně prožívanou sexualitu“.

Mocková vede spolu s cášským biskupem Helmutem Dieserem jednu ze čtyř pracovních skupin reformního projektu Synodální cesty. Jejich skupina se věnuje sexuální morálce a součástí témat, na něž se soustředí, je i přístup církve k homosexualitě.

Mons. Dieser jasně vyslovil, že mu jeho funkce nedovoluje udělit oprávnění k žehnání homosexuálním párům. Dodal nicméně, že „v případě, že stejnopohlavní pár požádá o požehnání, konkrétního pastýře má vést svědomí.“

Předseda německé biskupské konference Mons. Georg Bätzing z Limburgu kritizoval službu požehnání. „Není uzpůsobena k tomu, aby stála jako nástroj církevní politiky nebo projev nesouhlasu,“ prohlásil. Proti stojí rovněž Rainer Maria Woelki, arcibiskup kolínský, který se obává toho, že iniciativa vrazí klín mezi německou církev a zbytek katolické obce.

 Vatikán je vůči debatám v Německu kritický, nicméně členové místní komunity požadují reformu stále hlasitěji.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)