Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

České Budějovice podají žalobu kvůli pozemkům, které patří církvi

Kraje: Jihočeský / kir / ČTK / 11. května 2021 9:37
České Budějovice podají žalobu kvůli pozemkům, které patří církvi

Ilustrační foto: katedrála svatého Mikuláše s Černou věží a kaplí Smrtelných úzkostí Páně v Českých Budějovicích
Autor: Wikipedia.org / Pavel Rychtecký / Creative Commons

České Budějovice - České Budějovice podají určovací žalobu, na základě které se pokusí získat pozemky patřící církvi. Jedná se o lokalitu Děkanské pole mezi městem a obcí Roudné. Pokud by se z pozemku staly stavební parcely, jejich hodnota by byla v řádech stovek milionů korun. Náměstek českobudějovického primátora Tomáš Bouzek (TOP 09) ČTK ale řekl, že šance na úspěch města v soudním sporu je minimální. Zastupitelé však na svém jednání v pondělí večer rozhodli, že České Budějovice soudní spor podstoupí.

„Máme zpracováno podrobné vyjádření našeho právního oddělení a máme také odborné vyjádření Západočeské univerzity. A tím jsou doplněny jen další argumenty pro to, že město nemá žádnou šanci uspět v žalobě určení vlastnictví,“ uvedl Bouzek.

Podle zastupitele Josefa Špaka (Piráti) má ale smysl, aby se město pokusilo pozemky získat. „V případě Děkanských polí jsou náklady na právní zastoupení a celý soudní proces vyčísleny odhadem na 100.000 až 200.000 korun, přičemž pozemky mohou mít hodnotu i ve stovkách milionů korun. Bez ohledu na soudní rozhodnutí má tedy určitě smysl pokusit se tyto pozemky získat, aby mělo město České Budějovice větší možnost rozhodovat o tom, jakým způsobem budou v budoucnosti využity,“ uvedl Špak.

Město pozemky získalo v roce 1547 a následně uzavřelo smlouvu s právním předchůdcem děkanství, který lokalitu využíval. Z posudku právního oddělení českobudějovického magistrátu vyplývá, že není jasné, zda město pozemky tehdy prodalo nebo jen pronajalo. V roce 1871 se v pozemkové knize objevil zápis, kdy majitelem Děkanských polí byla církev. Po únoru 1948 zabral lokalitu stát. Město mohlo případný restituční návrh na navrácení uplatnit do března 2013, což ale neudělalo.

Piráti argumentují znaleckým posudkem Marka Starého z Právnické fakulty Univerzity Karlovy, který připouští možnost, že České Budějovice ve sporu o pozemky mohou uspět. „Ale zásadním problémem tohoto posouzení je fakt, že tam absentuje relevantní právní úprava,“ uvedl Bouzek s odkazem právě na to, že město v minulosti nárok na pozemky neuplatnilo.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)